Ini Rupanya Cara Student Malaysia Berpuasa Selama 16 Jam Di Jepun

118

 

Dulu-dulu, kita selalu gigih nak cari ucapan salam perantauan di dalam surat khabar, semata-mata nak tengok cara student Malaysia di luar negara yang menyambut Aidilfitri.

 

Sekarang senang sikitlah nak stalk, scroll di Facebook, Twitter dan Instagram je. Salah satu daripada foto paling menarik adalah student Malaysia yang berada di Jepun. Mungkin disebabkan kecantikan pemandangan bunga di sana.

Tapi kan, pernah tak korang terfikir mengenai cara mereka berpuasa di sana sebelum sambutan Syawal. Hhm, susah ke puasa dekat Jepun?

 

01

Ketika ini, kawasan Sapporo di Pulau Hokkaido (Utara Jepun) masih di awal musim panas. Tapi cuacanya tidaklah terlalu panas, cuma sekitar 26 darjah Celcius dan pada waktu malam pula jatuh ke 12 darjah Celcius. Kira okaylah untuk berpuasa.

Puasa masa berangin, not bad juga kan.

02

Tapi yang mencabar semacam adalah tempoh perlu berpuasa di Jepun. Kalau di Malaysia, kita dah complain kena berpuasa selama hampir 14 jam. Di Jepun mereka perlu berpuasa selama 16 jam sehari! Waktu Imsak adalah pada jam 2.30 pagi manakala waktu berbuka pula adalah pada sekitar jam 6.50 petang.

 

03

Kebanyakan daripada student Malaysia di Jepun memilih untuk berbuka di masjid. Bukan sebab free je tau! Tapi sebab sistem juadah berbuka di masjid sana adalah mengikut sistem giliran negara. Jadi setiap hari, akan ada pelajar negara tertentu yang menyediakan juadah berbuka untuk semua.

 

04

Disebabkan tidak ramai umat Islam yang menetap di Jepun, jadi apabila korang dapat berjumpa dengan brothers dan sisters di sana, rasa syiokk dia tu lain macam sikit. Antara kawasan di Jepun yang popular dengan bangsa Muslim Asia Barat, Asia dan Eropah ialah di Sapporo.

Masjid dua tingkat di Sapporo Jepun dan komuniti beragama Islam di sana.

 

05

Jangan terkejut, orang bukan Islam pun membantu memasak di masjid juga. Kalau boleh, mereka ingin mengajak saudara bukan Islam ini untuk terbuka minda mengenai agama Islam yang cintakan perpaduan.

Kalau korang nak tahu serba-sedikit mengenai cara berpuasa student Malaysia di Jepun, jom tengok video Ridzwan ni.

 

CER KOMEN SIKIT