Foto: Berita Harian

Berita baik buat rakyat Malaysia, semua kategori pengembara warganegara serta pemastautin tetap Malaysia dan Singapura layak menggunakan laluan perjalanan lengkap vaksin-laluan darat (VTL-Land) berkuatkuasa 20 Disember ini.

Pelancaran VTL-Land antara Malaysia dan Singapura yang telah dilakukan pada 29 November lalu bertujuan untuk melancarkan pergerakan merentas sempadan tanpa kuarantin yang mengintegrasikan protokol kesihatan, keselamatan dan kelulusan imigresen. Inisiatif ini membolehkan mereka yang terpisah daripada orang tersayang akibat pandemik untuk kembali semula bersama keluarga.

Individu Lengkap Dos Vaksin Dibenarkan Ke Singapura Melalu VTL Darat Mulai 20 Disember
Foto: FMT

Bagi memenuhi peningkatan permintaan orang ramai terhadap inisiatif VTL-Land ini, semua kategori pengembara terdiri daripada warganegara Malaysia dan Singapura boleh memasuki Singapura dan Malaysia masing-masing, menggunakan VTL (Land) berkuatkuasa 20 Disember 2021.

Fuh, ada peluang ni ke luar negera. Hiks!

Walau bagaimanapun, penggembawa wajib divaksinasi sepenuhnya dan bagi kanak-kanak di bawah umur 12 yang tidak divaksinasi, mereka harus ditemani oleh ibu bapa atau penjaga yang telah lengkap divaksin.

IKLAN
Individu Lengkap Dos Vaksin Dibenarkan Ke Singapura Melalu VTL Darat Mulai 20 Disember
Foto: Beritaharian.sg (Gambar hiasan)

Penggembara yang layak adalah tertakluk kepada ujian saringan COVID-19 dan keperluan kesihatan terperinci yang ditentukan oleh negara masing-masing.

Buat masa ini, VTL-Land masih terhadap kepada perkhidmatan bas sahaja. Perkhidmatan bas VTL-Land akan menawarkan tiket untuk memenuhi permintaan yang meningkat dan tertakluk kepada status kesihatan awam semasa.

Perkhidmatan bas VTL-Land yang ditetapkan di Malaysia akan menggunakan Terminal Bas Larkin Sentral (Larkin Sentral) manakala di Singapura akan menggunakan Terminal Queen Street (QST) dan Woodlands Temporary Bus Interchange (WTBI).

IKLAN
Individu Lengkap Dos Vaksin Dibenarkan Ke Singapura Melalu VTL Darat Mulai 20 Disember
Foto: CNN

Sebelum membuat pembelian tiket, korang yang ingin masuk ke Malaysia menggunakan VTL-Land dikehendaki mendaftar di mysafetravel.gov.my manakala penggembara dari Malaysia ke Singapura dikehendaki mendaftar di go.gov.sg/vtl-portal.

Butiran mengenai keperluan VTL-Land ini boleh didapati di www.miti.gov.my dan www.safetravel.ica.gov.sg

Sama ada untuk urusan perniagaan atau bercuti, kini kita bebas bergerak merentas ke seberang tambak. Yeayy!

IKLAN

Apa-apa pun jangan lupa untuk menjaga SOP ya kerana virus COVID-19 masih berada disekeliling kita. Stay safe guys!

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI