Selain daripada drama bersiri, Korea juga terkenal dengan penghasilan filem-filem terbaik yang juga mendapat tempat di hati peminat Malaysia.

Kali ini, kami ingin senaraikan beberapa filem romantik Korea yang sweet untuk korang tonton. Hiks!

1. My Sassy Girl

Tidak pernah terfikir sekalipun oleh Gyeon woo (Cha Tae-hyun) seorang pelajar jurusan jurutera, bahawa hidupnya akan berubah setelah dia menolong seorang gadis yang sedang mabuk di stesyen kereta api. Gadis itu muntah di dalam kereta api, dan ramai menyangka Gyeon Woo teman lelaki gadis itu dan diharuskan bertanggungjawab. Kerana gadis itu, Gyeon Woo mengalami banyak masalah.

2. Pained

Mengisahkan kisah cinta antara seorang lelaki yang mempunyai kebolehan tidak dapat merasakan kesakitan dan seorang wanita yang sensitif terhadap sakit akibat hemofilia.

3. Pure Love

Pada rancangan radio secara langsung, ada surat dari 23 tahun pada masa lalu. Melalui surat itu, cinta pertama dan persahabatan di antara 5 sahabat didedahkan.

IKLAN

4. Love 911

Mengisahkan bomba yang kehilangan isterinya, & seorang doktor, yang tidak membuka fikirannya kepada orang lain, bertemu. Melalui satu sama lain mereka dapat menyembuhkan bekas luka yang mereka alami secara dalaman dan perlahan-lahan membuka hati mereka antara satu sama lain.

5. A Moment To Remember

Pertemuan Kim Su Jin (Son Ye Jin) dengan Choi Ceol Su (Jung Woo Sung) membawa mereka ke gerbang perkahwinan. Sayangnya kisah cinta keduanya tidaklah seindah yang disangka, tidak lama selepas berkahwin, Su Jin menderita penyakit Alzheimer yang serius dan jarang berlaku.

6. Be With You

Soo-ah (Son Ye-jin), sebelum meninggal dunia membuat janji yang luar biasa kepada suaminya, Woo-jin (So Ji-sub), untuk kembali satu tahun kemudian pada hari hujan. Secara ajaib, dia menunaikan janji itu dan muncul semula di hadapan suaminya dan anaknya tetapi semua kenangannya hilang.

IKLAN

7. Closer To Heaven

Mengenai kisah cinta antara Jong-Woo (Kim Myung-Min) dan Ji-Soo (Ha Ji-Won). Walaupun Jong-Woo menderita penyakit saraf motor (Penyakit Lou Gehrig), dia masih positif dan ceria. Ji-Soo bekerja sebagai penyelaras di rumah pengebumian. Dia menangani kematian setiap hari dan tidak berfikir banyak mengenai penyakit Jong-woo. Pasangan itu kemudian jatuh cinta.

8. Daisy

Hye Young (Jeon Ji-hyun) merupakan seorang gadis lembut yang bekerja di kedai antik datoknya di Amsterdam. Tidak hanya itu, dia juga seorang pelukis jalanan yang membuat lukisan potret bagi para pelancong. Kehidupannya tiap-tiap hari sentiasa diselubungi tanda tanya, sebab dia sentiasa menerima kiriman bunga daisy dari pemberi yang tidak diketahui.

IKLAN

9. Don’t Forget Me

Seok-Won (Jung Woo-Sung) kehilangan 10 tahun dari ingatannya setelah kemalangan kereta. Dia sekarang memiliki kesulitan mengenali keluarga, rakan, malahan dirinya sendiri. Untuk beberapa sebab, dia takut untuk mengetahui tentang masa lalunya.

Ketika berkunjung ke hospital untuk mengambil ubat, dia melihat wanita duduk di depannya dan wanita tersebut mulai menangis. Wanita itu adalah Jin-Young (Kim Ha-Neul). Akhirnya, Seok-Won jatuh cinta dengan Jin-Young. Ingatan Seok-Won perlahan-lahan mulai muncul.

10. I Am Happy

Seorang lelaki (Hyun-Bin) menderita penyakit mental selepas menjalani hidup dengan seorang ibu yang menderita nyanyuk dan seorang abang yang kaki judi. Dia kini menerima rawatan, dia jatuh cinta dengan seorang jururawat (Lee Bo-Young) di hospital psikiatri.

Sumber: Kakimuvee