Kejadian tembakan di masjid terus berlarutan pada tahun ini apabila satu lagi insiden berdarah terjadi di Perancis semalam.

 

Media tempatan melaporkan beberapa tembakan dilepaskan ketika jemaah sedang meninggalkan masjid yang terletak di Brest, Perancis itu. Susulan insiden, imam masjid yang berfahaman Sunnah itu dan seorang lagi jemaah cedera lalu digegaskan ke hospital berdekatan.

Imam yang dikenali sebagai Rachid Eljay itu merupakan seorang imam yang popular dan kontroversil berikutan pendapat dan kenyataan yang pernah dikeluarkan oleh beliau sebelum ini.

IKLAN
Imam Masjid Fahaman Sunnah Di Paris Antara Mangsa Tembakan Terbaru Anti-Islam
Imam kontroversil, Rachid Eljay.

Rachid yang dikenali sebagai Abu Houdeyfa kerap menimbulkan perbezaan pendapat di kalangan 68,000 orang pengikut beliau dek kerana rakaman video panas yang dimuat naik di media sosial.

Siasatan masih dijalankan untuk mengetahui motif sebenar penyerang, sama ada dia memang ingin menyerang Rachid atau tidak.

Imam Masjid Fahaman Sunnah Di Paris Antara Mangsa Tembakan Terbaru Anti-Islam

IKLAN

Menariknya, penyerang sempat memuat naik status di Facebook untuk mengakui bertanggungjawab atas serangan itu, namun kemudian ditemui mati dengan kesan tembakan di kepala oleh pihak polis di sebuah bandar berhampiran.

BACA: Dinding Bercat & Karpet Baru, Jemaah Masjid Christchurch ‘Baiki’ Perasaan

IKLAN

Allahu, harapnya insiden anti-Islam seperti ini dapat dihentikan. Walaupun berbeza fahaman tetapi kita masih menganut agama yang sama.

#SpreadLove