“Sesungguhnya ujian berat menimpa saudara kami di New Zealand. Adik kami (Mohd Tarmizi) cedera dan anak saudara kami (Muhammad Haziq) meninggalkan kami buat selama-lamanya..”

 

Bagi korang yang sempat untuk mengikuti perhimpunan Solidariti Kedamaian yang berlangsung pada pagi tadi di Dataran Merdeka Kuala Lumpur, serba sedikit pasti korang terkesan dengan ucapan yang disampaikan oleh Puan Zarina Shuib yang juga merupakan ibu saudara kepada Allahyarham Muhammad Haziq.

Ibu Saudara Remaja Terkorban, Arwah Haziq Terharu Lihat Sokongan Kita Semua

Haziq merupakan remaja berusia 17 tahun yang dikenal pasti sebagai rakyat Malaysia yang terkorban dalam tragedi tembakan di Christchurch, New Zealand pada 15 Mac lalu.

IKLAN

Arwah juga adalah anak kedua Mohd Tarmizi. Mereka berada bersama seorang lagi ahli keluarga iaitu Mohd Haris, 12 tahun ketika menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Noor, 15 Mac lalu.

***

IKLAN

Ibu Saudara Remaja Terkorban, Arwah Haziq Terharu Lihat Sokongan Kita Semua

Dalam ucapan Puan Zarina di perhimpunan tadi untuk mewakili waris keluarga Arwah, beliau berkata walaupun ujian ini berat untuk diterima, namun ahli keluarganya reda dengan pemergian tersebut dan menerima ketentuan-Nya.

IKLAN

“Kami sekeluarga ucapkan terima kasih di atas simpati dan sokongan rakyat Malaysia dalam tempoh beberapa hari ini. Kami juga ucapkan terima kasih kepada Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa (Menteri di Jabatan Perdana Menteri) yang sudi menziarahi adinda kami di Christchurch.

Ibu Saudara Remaja Terkorban, Arwah Haziq Terharu Lihat Sokongan Kita Semua
Sumber foto: BHarian

“Usaha masyarakat Malaysia untuk mengekalkan keamanan tanpa mengira agama, kaum dan bangsa ini akan kami sokong,”katanya ketika cuba menahan sebak.

BACA: Gambar PM New Zealand Di Burj Khalifa, UAE Beri Sokongan Ketika Beliau Terima Ugutan Bunuh

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI