Sumber Foto : BERNAMA

 

Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor pada bulan Mac hadapan diharap tidak akan menganggu kelangsungan peperiksaan Sijil Pelajar Malaysia (SPM) di negeri tersebut.

Permintaan tersebut hadir daripada para guru dan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) sendiri agar kedua-dua agenda tersebut akan berjalan dengan lancar.

PRN Johor dijadualkan berlangsung seawal 8 Mac 2022 menerusi undian awal dan hari utamanya pula adalah pada 12 Mac 2022. Manakala, pelajar Tingkatan 5 pula akan mula menghadapi peperiksaan SPN bermula 2 Mac hingga 29 Mac 2022.

IKLAN
Hormati SPM 2021, PRN Johor Diharap Tidak Guna Sekolah Menengah Sebagai Kawasan Mengundi
Sumber Foto : SINAR HARIAN

Oleh itu, ibu bapa, persatuan dan KPM sendiri berharap agar PRN Johor tidak akan melibatkan premis sekolah menengah sebagai pusat pengundian demi tidak menggangu perubahan susun atur, menyebabkan kecelaruan sistem indeks sekolah dan mengurangkan risiko penyebaran risiko Covid-19 di luar jangkaan di kawasan sekolah,

Mereka bagaimanapun tidak menentang penggunaan sekolah rendah dan kawasan kawasan alternatif lain seperti dewan serbaguna dan balai raya di sekitar negeri Johor sebagai lokasi membuang undi.

IKLAN
Hormati SPM 2021, PRN Johor Diharap Tidak Guna Sekolah Menengah Sebagai Kawasan Mengundi
Sumber Foto : BERNAMA

Di samping itu, SPR juga diharap tidak akan melibatkan guru sekolah menengah sebagai pegawai pilihan raya untuk PRN Johor. Ini kerana para guru ini perlu berada dalam keadaan bersiap sedia dan sentiasa bebas daripada wabak COVID-19.

IKLAN

Bimbang sekiranya guru sekolah yang terlibat sebagai agen atau pegawai sementara SPR dijangkiti wabak kerana terlibat dengan mesyuarat, latihan dan tugasan SPR; mereka terpaksa diminta untuk mengasingkan diri dalam kuarantin. Ia sekaligus akan menjejaskan persiapan mengajar pelajar yang bakal menduduki peperiksaan SPM.

Terdahulu pada hari Sabtu lalu, Menteri Pendidikan, Datuk Dr Mohd Radzi Md Jidin berkata bahawa kementeriannya telah memohon kepada SPR untuk tidak membenarkan sekolah menengah digunakan sebagai tempat membuang undi sewaktu PRN Johor.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI