Ramai yang pasti mengenali Haziqah Nurul Huda Harun, 23 tahun yang merupakan usahawan pembuatan kek bulan halal yang menjadi viral di media sosial. Bukan saja rasa kuih bulannya yang cukup enak tetapi semangat dirinya yang tidak pernah mengalah biarpun hanya mampu duduk di kerusi roda sahaja membuatkan ramai terinspirasi dengan kecekalan dirinya.

Sering diangkat sebagai individu kurang upaya yang cemerlang sejak dulu lagi kerana perniagaan diasaskannya, Vy Empire Group Sdn Bhd iaitu pembuatan kuih bulan dan kuih bakul, semalam dirinya dinobatkan sebagai penerima Anugerah Inspirasi Kehormat CEO 2019 di Putrajaya.

Apa yang lebih menarik, jika sebelum ini Haziqah Nurul Huda sering tampil dengan berkerusi roda tetapi semasa menerima anugerah, dirinya dilihat hanya menggunakan tongkat sekaligus membuatkan ramai tertanya-tanya adakah masalah kelumpuhan dihadapinya sudah tiada.

Hikmah Kerusi Roda Dicuri Di Makkah, Usahawan Moon Cake Victory Yaya Kini Mampu Berjalan

Hikmah Kerusi Roda Dicuri Di Makkah, Usahawan Moon Cake Victory Yaya Kini Mampu Berjalan

Di fbnya, Yaya Victory Yaya, usahawan manis ini mengumumkan, dirinya sudah tak lumpuh lagi dan beliau menjelaskan sudah lama berkeinginan memakai gaun. Memang cantik Yaya!

ouhhh.. ramai lgi yg x tau yaya dah x pakai wheelchair n kaki dah x lumpuhh yeee?? sorryy.. uhuuhuhuhuuuu… dakpe2… esok kita sharing2 mcm mana yaya boleh berjalan balik setelah 9 tahun diuji dngn lumpuh, korang onzz dak?? hehehe… mlm nih tido dlu… penat dok abih lgi… aci?? kikiki…

Baca perkongsian Harian Metro yang menemuramah usahawan berjaya ini.

HAMPIR sembilan tahun gadis ini hidup bergantung kerusi roda, namun semuanya berubah selepas 12 hari dia berada di Makkah untuk menunaikan umrah.
Daripada lumpuh disebabkan ketidakupayaan kaki kiri, Haziqah Nurul Huda Harun, 23, sudah boleh berdiri dan menggunakan tongkat untuk bergerak.

IKLAN

Katanya, insiden ketika mengerjakan umrah bersama ibu bapanya, Rohana Latif, 55, dan Harun Che Muda, 64, pada 10 hingga 21 Disember lalu sangat meninggalkan kesan, malah mengubah hidupnya 100 peratus.

“Saya jatuh terlentang ketika di hadapan pintu masuk Masjidil Haram dan kerusi roda saya juga dicuri ketika mengerjakan tawaf.

“Tetapi Allah maha mengetahui, insiden itu bukanlah musibah sebaliknya anugerah Allah kerana sejak kejadian itu, kaki kiri Yaya (panggilan manjanya) yang selama ini lumpuh, sudah makin berfungsi,” katanya ketika dihubungi di Chukai, hari ini.

Hikmah Kerusi Roda Dicuri Di Makkah, Usahawan Moon Cake Victory Yaya Kini Mampu Berjalan

Hikmah Kerusi Roda Dicuri Di Makkah, Usahawan Moon Cake Victory Yaya Kini Mampu Berjalan

Gadis itu yang dikenali sebagai usahawan kuih bakul halal, lumpuh selepas dijangkiti kuman ketika berusia 15 tahun dan kerusi roda sudah menjadi alat bantu wajib untuknya bergerak.

IKLAN

“Sembilan tahun Yaya hidup bergantung kepada kerusi roda tetapi sejak kerusi roda hilang di Makkah, Yaya tidak lagi memerlukannya. Pada mulanya ralat juga apabila kerusi roda yang diletakkan di tempat letak peralatan itu, hilang selepas selesai mengerjakan tawaf.

“Tetapi sekarang, sangat bersyukur kerana hilangnya ia mendorong Yaya bergerak tanpa menggunakan peralatan itu lagi. Yaya hanya menggunakan tongkat sepanjang berada di Mekah dan sekarang lebih selesa bertongkat,” katanya.

Haziqah Nurul Huda menganggap hikmah kehilangan kerusi roda dan jatuh di hadapan pintu Masjidil Haram sebagai terlalu besar untuk insan kerdil sepertinya.

“Memang sangat sakit akibat terjatuh hingga Yaya demam tetapi, hikmahnya Allah kembalikan kaki kiri Yaya dan ia semakin berfungsi dengan baik.
Doktor juga terkejut dengan perkembangan drastik ini dan harapan Yaya untuk berjalan seperti biasa sangat cerah selepas ini,” katanya.

IKLAN
Hikmah Kerusi Roda Dicuri Di Makkah, Usahawan Moon Cake Victory Yaya Kini Mampu Berjalan

Hikmah Kerusi Roda Dicuri Di Makkah, Usahawan Moon Cake Victory Yaya Kini Mampu Berjalan

Berikutan saiz kaki kirinya kecil berbanding kanan, katanya, dia perlu menjalani beberapa siri fisioterapi dan yakin perubahan positif sedikit demi sedikit..

“Terlalu banyak dugaan yang dilalui sepanjang 2019. Dugaan daripada orang sekeliling, dugaan dalam perniagaan dan tahap kesihatan Yaya yang tidak menentu. Tetapi rupanya Allah ingin anugerahkan sesuatu yang istimewa kepada Yaya menjelang 2020.

“Berkat kesabaran dan doa yang tidak putus-putus, selain sentiasa bersangka baik terhadap ketentuan Allah, akhirnya impian Yaya untuk kembali pulih bakal menjadi kenyataan pada 2020,” katanya.

Menurutnya, impiannya untuk memakai gaun indah dan berdiri juga tertunai selepas menerima Anugerah Inspirasi Kehormat CEO 2019 di Putrajaya, baru-baru ini.

Haziqah Nurul Huda mula dikenali selepas mengusahakan perniagaan kuih bakul atau 'Nian Gao' yang menjadi makanan wajib bagi kaum Cina setiap kali menjelang perayaan Tahun Baru Cina.

Kegigihan gadis OKU itu melayakkannya menerima Anugerah Tokoh Orang Kurang Upaya (Perempuan) pada majlis sambutan Maal Hijrah 1440 Hijrah/2018 peringkat Terengganu.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI