Selepas Perdana Menteri mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan yang perlu dilaksanakan oleh seluruh masyarakat kira-kira dua bulan lalu, boleh dikatakan kebanyakan rakyat Malaysia tidak bekerja atau pun perlu menjalani proses work from home.

Ramai yang mengambil peluang untuk berniaga makanan kerana dilihat bisnes ini tetap menjadi demand rakyat Malaysia, lebih-lebih lagi apabila ramai yang kebosanan duduk di rumah, maka mulalah mulut ni rasa nak mengunyah sahaja.

Alif Muhaimin antara selebriti yang dilihat turut menjalankan bisnes ketika musim PKP dan Hero Remaja 2017 ini nampaknya sedang aktif menjual kek batik di laman instagramnya.

“Dalam tempoh PKP ni, banyak shooting, events dan job yang kena cancel. Tapi alhamdulilah, Alif dapat bersama-sama keluarga ketika PKP ini. Ada banyak hikmah rupanya bila situasi ini berlaku kepada kita,”

IKLAN

“Rasa macam hubungan dengan keluarga jadi lebih kuat sebab banyak masa diluangkan bersama mereka. Solat sama-sama, makan pun sekali. Kalau sebelum ni, memang jaranglah nak dapat macam ni, lebih-lebih lagi bila Alif sedang sibuk menjalani penggambaran drama,”

“Idea nak jual kek batik ni sebenarnya keluar secara spontan ketika alif dan kakak bersembang selepas moreh. Kami bercadang dalam waktu PKP ni untuk melakukan sesuatu yang membuahkan hasil. Lagi pu keluarga Alif memang suka buat kek dan brownies. Itu yang terfikir nak jual kek batik,”

“Mula-mula tak fikir nak buat secara serius pun, hanya sekadar hobi. Tapi alhamdulillah selepas dapat beberapa tempahan, rasa seronok pula berniaga,” jelas Alif.
Alif juga turut berkongsi setiap Instagram Story yang dimuatnaik oleh pelanggan dalam instagramya.

Memang nampak happy betul Hero Remaja 2017 ni bila berpeluang berniaga kek batik. Teksturnya walaupun dilihat menerusi gambar saja, tapi dah boleh bayangkan kesedapannya.

Semoga Alif terus sukses dengan apa sahaja yang dilakukannya dan khabarnya, Alif juga sudah tidak sabar untuk meneruskan sesi penggambaran yang tertangguh.

All the best to you.

Psst, bila nak bagi kami rasa kek batik Alif? Hiks!