Nama Amir Ahnaf kini sememangnya hangat. Penangan watak Kahar dalam drama bersiri Projek: High Council benar-benar memberi impak kepada karier lakonannya. Penghayatan sebagai pelajar yang nakal benar-benar meresap ke dalam dirinya lantas membuai jiwa sesiapa sahaja yang menonton.

Imbas kembali, jejaka berusia 23 ini merupakan bekas peserta Hero Remaja 2021. Menamatkan saingan di kedudukan ketujuh, perkara itu bukanlah pematah semangat untuk dirinya terus maju.

ARTIKEL BERKAITAN: Graduan Sarjana Muda Penyiaran UiTM & Pemenang Asian Academy Creative Awards. Nadhir Nasar Percaya Jiwa Remaja Harus Diberi Perhatian

Graduan UPSI & Bekas Ketua Pelajar MRSM Kuala Terengganu. Amir Ahnaf Cemerlang Sebagai Wajah Baharu Dunia Seni

Sebaik sahaja tamat bertanding dia ligat mencari ruang untuk terus bernafas dalam dunia seni. Amir berkongsi, “First job yang Amir dapat adalah hosting. Selepas itu Amir ada dapat tawaran dari RTM kemudiannya ke konti extra. Selepas itu mula mendapat watak pelakon pembantu.”

Antara drama lakonannya sebelum Projek: High Council adalah seperti Hierarki, Komedi Seram, Sakit Tengkuk Betullah, Rindu Darul Iman dan Perempuan Itu.

IKLAN

Apabila berbicara soal pemilihan dirinya sebagai Kahar dalam drama popular itu. Jejaka tinggi lampai ini berkongsi yang pada mulanya dia menghadiri uji bakat untuk watak Zahrin, namun dia kemudiannya diberikan cabaran untuk memegang watak Kahar.

ARTIKEL BERKAITAN: Alumni SM Sains Selangor, Miliki Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Mekanikal. Pesona Mierul Aiman Kian Mekar

Graduan UPSI & Bekas Ketua Pelajar MRSM Kuala Terengganu. Amir Ahnaf Cemerlang Sebagai Wajah Baharu Dunia Seni

Menyifatkan karakter dirinya jauh berbeza dari watak Kahar, Amir berkongsi yang keluarganya juga seolah-olah tidak percaya melihat dia membawa karakter tersebut dengan jayanya.

IKLAN

“Amir seorang yang sangat manja, baik hati dan cakap pun lemah lebut dan kadang-kadang pendiam. Benda itu sangat berbeza dengan karakter Kahar. Jadi ahli keluarga pun pernah berkata yang watak tersebut lain benar dengan diri saya,” ujarnya yang merupakan bekas pelajar Maktab Rendah Sains Mara Kuala Terengganu.

Graduan UPSI & Bekas Ketua Pelajar MRSM Kuala Terengganu. Amir Ahnaf Cemerlang Sebagai Wajah Baharu Dunia Seni

Merupakan graduan dalam jurusan Diploma Reka Bentuk & Pembangunan Permainan (Games Development) dari Universiti Pendidikan Sultan Idris, jejaka yang berasal dari Kuala Terengganu ini mendedahkan dia mendapat sokongan yang padu daripada keluarganya untuk bergelar anak seni.

Menceritakan satu perkara yang ramai tidak tahu, Amir berkongsi, “Satu rahsia yang ramai orang tak tahu, mama Amir pun memiliki latar belakang dalam dunia teater. Jadi dia banyak membantu dan memberi sokongan sewaktu Amir menceburkan diri dalam teater ketika belajar di UPSI dahulu.”

IKLAN

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI