Demam denggi adalah penyakit virus bawaan nyamuk yang melemahkan di dunia. Kira-kira, 390 juta jangkitan denggi berlaku setiap tahun, dengan sebanyak 96 juta mengakibatkan penyakit. Lebih dekat dengan rumah, kawasan kejiranan diberi label zon hijau, kuning dan merah untuk mencerminkan peningkatan risiko demam denggi masing-masing.

Malaysia melaporkan kes denggi baru-baru ini, dengan negeri Selangor paling terjejas. Denggi berlaku secara nasional di Malaysia, dengan peningkatan risiko di kawasan bandar dan pinggiran bandar. Penyebaran puncak berlaku pada akhir musim monsun (Oktober hingga Februari di semenanjung timur Malaysia, Sabah, dan Sarawak; Julai hingga Ogos di semenanjung barat Malaysia).

Berikut adalah perkongsian ringkas oleh Dr Chuah Siew Kee, Pakar Perubatan Dalam, Pantai Hospital Klang untuk membantu anda memahami penyakit dan bersiap sedia menghadapi penyakit ini.
Menurut Dr Chuah Siew Kee, individu yang pernah mengalami demam denggi mempunyai risiko yang agak tinggi diserang penyakit itu untuk kali kedua. Malah kajian mendapati serangan denggi kali kedua sering kali membawa kesan yang lebih teruk sehingga boleh mengakibatkan maut.

Hati-Hati Jangan Sampai Kena Denggi Kali Kedua!  Antibodi  Sudah Lemah & Berisiko  Maut

Ini kerana jangkitan kali kedua didapati boleh menyebabkan gejala simptom klinikal dan komplikasi yang lebih teruk berbanding kali pertama. Ramai beranggapan bahawa mereka yang pernah menghidap denggi tidak akan mendapat penyakit sama kerana antibodi berupaya melawan penyakit selepas jangkitan pertama. Namun, kajian membuktikan mereka yang pernah menghidap penyakit itu perlu lebih berhati-hati,” katanya dalam satu temubual.

IKLAN

Jelas Dr Chuah Siew Kee lagi, bagi yang kurang jelas dengan maksud demam denggi, denggi adalah jangkitan virus yang disebabkan oleh empat jenis virus (DENV-1, DENV-2, DENV-3, DENV-4) yang tergolong dalam keluarga Flaviviridae.

“Virus disebarkan melalui gigitan nyamuk betina Aedes aegypti dan Aedes albopictus yang dijangkiti yang memberi makan di dalam dan di luar rumah pada waktu siang (dari waktu subuh hingga senja). Nyamuk ini berkembang di kawasan yang menahan air, termasuk genangan air, tangki air, bekas dan tayar lama. Kekurangan kebersihan dan pengumpulan sampah yang kerap juga menyumbang kepada penyebaran nyamuk,” katanya menjelaskan, risiko penyakit ini berlaku ialah ia wujud di kawasan tropika dan subtropika di Amerika Tengah, Amerika Selatan, Afrika, Asia, dan Oceania.

IKLAN

“Semua pelancong berisiko semasa wabak. Pelancong jangka panjang dan pekerja kemanusiaan yang pergi ke kawasan di mana denggi endemik berisiko lebih tinggi. Denggi berlaku di kawasan bandar dan pinggir bandar dengan kadar penularan yang lebih tinggi berlaku semasa musim hujan,” katanya lagi.
Dalam pada itu, pakar perubatan dalam ini memaklumkan, demam tidak dapat merebak secara langsung dari orang ke orang, tetapi seseorang yang menderita demam denggi dapat menjangkiti nyamuk.

“Nyamuk dijangkiti ketika mengambil makanan dari orang yang dijangkiti denggi, dan denggi merebak ketika nyamuk kemudian menyebarkan virus kepada orang lain yang mereka gigit. Selepas 5 – 14 hari, virus akan matang di kelenjar air liur nyamuk dan merebak ke mangsa seterusnya semasa penyusuan nyamuk berikutnya.

IKLAN

“Manusia diketahui membawa jangkitan melintasi sempadan atau dari satu daerah ke daerah lain selama tahap ketika virus beredar dan berkembang biak dalam aliran darah. Sebenarnya, kepercayaan umum adalah bahawa pendudukan Jepun di Asia Tenggara semasa Perang Dunia ke-2 memberikan cara untuk pertumbuhan dan penyebaran nyamuk, dan oleh itu virus di wilayah kita. Nyamuk mengikuti kawasan yang mempunyai air pembiakan dan terdapat makan kepada nyamuk,” katanya.

Hati-Hati Jangan Sampai Kena Denggi Kali Kedua!  Antibodi  Sudah Lemah & Berisiko  Maut

Ditanya apakah simptom-simptom mereka dijangkiti denggi, Dr Chuah Siew Kee berkata, dalam beberapa kes, jangkitan Denggi tidak simptomatik – orang tidak menunjukkan gejala.

“Mereka yang mengalami gejala sakit antara 4 hingga 7 hari selepas gigitan. Jangkitan ditandai dengan gejala seperti selesema yang meliputi demam tinggi secara tiba-tiba yang datang dalam gelombang yang berasingan, sakit di belakang mata, sakit otot, sendi, dan tulang, sakit kepala yang teruk, dan ruam kulit dengan bintik-bintik merah. Rawatan merangkumi rawatan gejala yang menyokong. Tidak ada rawatan antivirus yang tersedia.

“Penyakit ini boleh berlanjutan ke Demam Berdarah Denggi (DHF). Gejala termasuk sakit perut yang teruk, muntah, cirit-birit, kejang, lebam, dan pendarahan yang tidak terkawal. Demam suhu tinggi boleh berlaku dari 2 hingga 7 hari. Komplikasi boleh menyebabkan kegagalan dan kejutan sistem peredaran darah dan boleh membawa maut (juga dikenali sebagai Dengue Shock Syndrome).
Sekiranya anda dijangkiti dengan serotaip virus Denggi yang sama, anda menjadi kebal terhadap jangkitan pada masa akan datang. Walau bagaimanapun, jika anda dijangkiti dengan serotip yang berlainan, imuniti semakin berkurang dari masa ke masa yang meningkatkan risiko menghidap Demam Berdarah Denggi,” katanya lagi.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI