Sumber: YouTube

Kira-kira empat bulan yang lalu, permohonan bagi Pakej PerantiSiswa Keluarga Malaysia telah pun dibuka dan kini khabarnya sebanyak 350,000 tablet jenama Samsung telah dipilih dan akan mula diagihkan secara percuma kepada pelajar B40 mulai bulan ini.

BACA: Pendaftaran Peranti Program PerantiSiswa #KeluargaMalaysia Dibuka, Bakal Diagih Jun Ini

Menurut Menteri Komunikasi dan Multimedia, Annuar Musa berkata jawatankuasa pemilihan telah memilih jenama Samsung yang memperolehi tawaran terbuka melibatkan lima pembekal bagi lima zon berbeza iaitu Sabah dan Sarawak, Utara, Tengah, Timur serta Selatan.

Tablet Samsung Dipilih Bagi Program PerantiSiswa, Permohonan Dibuka Semula Sehingga September
Foto: Samsung

Kerajaan dikatakan akan membuka semula permohonan gajet percuma di bawah inisiatif Program PerantiSiswa selama 60 hari mulai 1 Ogos hingga September. Permohonan itu membabitkan pelajar B40 yang akan memasuki institusi pengajian tidak lama lagi.

Khabarnya, kerajaan turut bersetuju untuk memperluaskan kelayakan bagi pemohon yang memasuki Institut Pendidikan Guru (IPG) dan Kolej Matrikulasi di bawah Kementerian Pendidikan berbanding hanya pelajar institusi pengajian tinggi awam dan swasta.

IKLAN
Tablet Samsung Dipilih Bagi Program PerantiSiswa, Permohonan Dibuka Semula Sehingga September
Foto: USIM (Gambar hiasan)

Kelayakan bagi pemohon turut diperluaskan kepada pelajar program asasi, matrikulasi, semester satu dan dua di sekolah menengah yang dahulu dikenali sebagai Tingkatan 6 di bawah Kementerian Pengajian Tinggi.

Permohonan ini akan dibuka sehingga 30 September bagi mereka yang belum buat permohonan dan pelajar diploma di kolej vokasional juga boleh memohon. Hal ini bagi memastikan tiada yang tercicir, proses rayuan dibuka kepada 40 peratus pemohon yang tidak berjaya.

IKLAN

BACA: Bajet 2022: Guru Terima RM100 Insentif Khas, Tablet Percuma Untuk Pelajar IPT B40

Bagi korang tidak berkesempatan memohon atau permohonan telah ditolak sebelum ini, korang masih lagi berpeluang untuk mendapatkan bantuan gajet ini. Semoga dengan adanya inisiatif PerantiSiswa sedikit sebanyak meringankan beban dan membantu pelajar dalam proses pembelajaran mereka.

IKLAN

Sumber: (1)

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.