Apabila tiba saja bulan Ramadan, masyarakat Melayu akan mengajukan pertanyaan (dengan nada was-was) seperti “Puasa boleh jilat bibir kering ke?” atau “Puasa boleh pakai lipstik berperisa ke?”

 

Begitu jugalah normanya apabila tiba musim perayaan seperti Hari Natal.

Mulalah ramai masyarakat Melayu yang bertanya, “Kita boleh wish Merry Christmas ke? Bukan Christ tu nama kepada Jesus Christ?”

IKLAN

Hhm, korang belum tengok lagi pertikaian di ruangan komen media sosial. Dah sampai nak tahap bergaduh bila ada seseorang memuat naik ucapan Merry Christmas hari ini.

Lalu, REMAJA cuba dapatkan advice daripada yang lebih arif berkenaan hal ini. Salah seorang daripadanya ialah PU Rahmat Ikhsan.

IKLAN

“Dibolehkan mengucap Merry Christmas kepada kawan-kawan (beragama) Kristian selagi mana akidah kita tidak menyakini bahawa Nabi Isa itu anak Tuhan tetapi seorang Nabi.

IKLAN

“Kita beragama mencari kedamaian bukan pergaduhan. Jika takut mengucap Merry Christmas, ucaplah Marry Me. (ketawa) Okay hambar,” catat beliau melalui Twitter.

Jadi, jelaslah tak ada masalah pun untuk korang beri ucapan kepada rakan beragama Kristian. Kalau dah was-was tahap kronik, ucapkan saja Happy Holiday. Kan senang.