Cristiano Ronaldo berdepan saman AS$1 bilion (RM4.67 bilion) selepas bekerjasama mempromosi mata wang kripto terbesar dunia, Binance.

ARTIKEL BERKAITAN: Kini Berhijrah, Cristiano Ronaldo Menetap Dan Jadi Warga Arab Saudi

Hanya Kerana Promosi Mata Wang Kripto, Ronaldo Berdepan Saman RM4.67 Bilion

Mahkamah di Florida mendakwa, bekas penyerang Manchester United dan Real Madrid itu “mempromosi, membantu, dan/atau secara aktif terbabit dalam menawarkan serta menjual sekuriti tidak berdaftar bersama Binance”.

Menurut akhbar The Times, plaintif kes ini mendakwa pembabitan Ronaldo dengan syarikat berkenaan menarik minat mereka untuk melabur tetapi akhirnya mengalami kerugian.

Penyerang Al-Nassr itu menandatangani perjanjian dengan Binance tahun lalu bagi mempromosi Non-Fungible Token (NFT).

IKLAN

Hanya Kerana Promosi Mata Wang Kripto, Ronaldo Berdepan Saman RM4.67 Bilion

Aset virtual itu digunakan untuk memiliki gambar atau video dalam talian yang boleh dijual beli.

Ronaldo dan Binance bekerjasama mencipta koleksi NFT pada November 2022 yang dikatakan sebagai hadiah kepada peminat setianya.

IKLAN

“Ia penting bagi saya untuk mencipta sesuatu yang unik dan akan menjadi kenang-kenangan buat peminat, kerana mereka adalah sebahagian besar daripada kejayaan saya.

“Dengan Binance, saya mampu membuat sesuatu yang bukan saja merakam minat terhadap sukan ini, tetapi memberikan pulangan kepada peminat di atas sokonga mereka selama ini,” kata Ronaldo ketika mempromosi koleksi NFT bersama Binance.

Hanya Kerana Promosi Mata Wang Kripto, Ronaldo Berdepan Saman RM4.67 Bilion

IKLAN

Awal bulan ini, pengasas bersama dan ketua eksekutif Binance, Changpeng Zhao, mengaku bersalah di atas dakwaan pengubahan wang haram.

Dia akan membayar denda berjumlah AS$50 juta (RM233.48 juta) – sebahagian daripada jumlah keseluruhan AS$4 bilion (RM18.68 bilion) yang perlu dibayar Binance untuk penyelesaian dengan mahkamah. – AGENSI

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER FOTO/ARTIKEL: AGENSI, BERITA HARIAN


Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI