Memang betul kata pepatah, “kerana mulut badan binasa”.

Rentetan daripada tragedi bunuh seorang gadis ramaja berusia 19 tahun, Siti Surya Ismail dan penahanan seorang remaja tingkatan enam.

Hanya Kerana Kata-Kata, Nyawa Siti Nur Surya Tergadai Di Tangan Kawan Baik

Terbaru, memetik laporan suspek yang merupakan kenalan Surya telah mengaku membunuh mangsa kerana panas hati dengan kata-kata yang dilontarkan oleh mangsa.

Hanya Kerana Mulut

Ketua Polis Terengganu, Datuk Roslee Chik berkata berkata, suspek mendakwa mangsa telah merendah-rendahkan dirinya terutama tentang status ekonomi keluarga dan rupa parasnya sehingga tercetus pertengkaran.

IKLAN

Hanya Kerana Kata-Kata, Nyawa Siti Nur Surya Tergadai Di Tangan Kawan Baik

Akibat penghinaan itu suspek mendakwa berlakulah pertengkaran dan pergaduhan antara dia dengan mangsa sehingga mangsa dibunuh dengan sebilah pisau.

“Dia menceritakan, pada mulanya dia hanya pergi ke rumah mangsa sekadar untuk bersembang kosong dan ketika sedang berbual itu, suspek mendakwa Siti Nur Surya telah merendah-rendahkan dirinya terutama tentang status ekonomi keluarga dan rupa parasnya…”

IKLAN

Disebabkan perkara itu, suspek bertindak menyerang mangsa yang kebetulan sedang memegang sebilah pisau untuk menetas lebihan benang pada seluarnya.

Ambil Wang Tunai dan Telefon Bimbit Mangsa 

Bagi menutup perbuatannya, suspek telah mengambil wang tunai dan telefon bimbit milik mangsa bagi mencipta plot kononnya insiden itu bermotifkan samun sebelum melarikan diri dengan sebuah motosikal.

IKLAN

Hanya Kerana Kata-Kata, Nyawa Siti Nur Surya Tergadai Di Tangan Kawan BaikMayat mangsa yang berlumuran darah ditemui dalam keadaan tertiarap berhampiran katil ibunya, Zaini Musa, 55, yang terlantar akibat sakit barah otak.

Suspek kini direman 14 hari dan kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati jika sabit kesalahan.

Allahu…disebabkan ini saja nyawa boleh tergadai kan….Marilah kita ambil iktibar daripada tragedi ini. Ternyata mulut boleh merapatkan dan merenggangkan silaturrahim sesama kita.

Sumber: Kosmo Online (Mohd Azli Adlan)