Mungkin trend sekarang orang buat video tanpa suara agaknya?

Jika sebelum ini, beberapa orang YouTuber telah mencuri tumpuan dunia apabila videonya tidak buat apa-apa selama dua jam mendapat berjuta tontonan, kini seorang lagi pemuda warga Itali mempunyai 67 juta pengikut di TikTok dan 19.6 juta pengikut di Instagram dengan hanya video mimik muka.

Mulanya, pemuda yang dikenali sebagai Khaby Lame atau nama sebenarnya Khabane Lame membuka akaun TikToknya untuk menghilangkan kebosanan ketika menjalani perintah berkurung di sana setahun yang lalu dan tidak menyangka akan menjadi terkenal dengan jutaan pengikut.

Hanya Video Reaksi Muka Tanpa Suara, Remaja Ini Mampu Raih Populariti Dan Buat Duit

Malah, remaja 21 tahun ini hanya memberikan reaksi terhadap tutorial yang leceh dengan mengajar sesuatu kaedah yang sebenarnya mudah sahaja, namun dirumitkan.

Dia menjadi tular apabila videonya memberi reaksi selamba kepada satu video tutorial mengupas pisang menggunakan pisau.

IKLAN

Jika tutorial itu menggunakan pisau, dia hanya mengopek pisang tersebut menggunakan tangan. Videonya itu mendapat hampir 2 bilion tontonan dan muncul sebagai video yang paling kerap ditonton.

 

@khaby.lameIg:@khaby00♬ suono originale – Khabane lame

Nampak simple je video Khaby Lame ni tapi memang masuk akal juga, kenapa kena complicated kan kerja kalau boleh buat dengan mudah.

Menurut Starsunfolded, Khaby Lame memperoleh pendapatan $13,380 sehingga $22,300 (~RM55,232.64 sehingga RM92,054.40) untuk setiap satu video yang beliau hasilkan dalam beberapa saat.

IKLAN

 

@khaby.lame🤷🏿‍♂️🤷🏿‍♂️🤷🏿‍♂️##learnfromkhaby ##LearnWithTikTok ##ImparaConTikTok♬ suono originale – Khabane lame

Walaupun hampir kesemua videonya meraih jutaan tontonan, Khabane Lame belum lagi mahu memberikan fokus sepenuhnya dalam menjadikan videonya sebagai sumber pendapatan utama.

IKLAN

 

@khaby.lameNon c’è bisogno di Didascalia😅——No Caption Needed.😅 ##learnfromkhaby ##LearnWithTikTok ##ImparaConTikTok ##nocaptionneeded♬ suono originale – Khabane lame

Khabarnya, Lame sudah merangka beberapa projek untuk menjamin masa depannya kerana tidak mahu terus leka dalam populariti yang ada sekarang di samping mahu membantu mengubah nasib keluarganya.

Nampak tak, kita tidak perlu memerah otak sangat untuk memikirkan content apa yang akan menarik perhatian orang ramai. Tu la orang cakap tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa la tahu. Betul tak? Hiks!

Sumber: Distractify

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI