Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Almarhum AlMutawakkil Alallah Sultan Iskandar Alhaj merupakan seorang figura yang cukup disegani dan dihormati sebagai Raja Permaisuri Agong Malaysia dan juga Tengku Ampuan Pahang. Diputerikan pada 5 Ogos 1960 di Istana Bukit Stulang, Johor Bahru, baginda merupakan adinda kepada DYMM Sultan Johor, Sultan Ibrahim ibni Almarhum Sultan Iskandar.

Mendapat pendidikan awal di Sekolah Taman Kanak-Kanak Tunku Ampuan Mariam, Johor Bahru, baginda kemudiannya meneruskan persekolahan di Sekolah Perempuan Rendah Sultan Ibrahim, Johor Bahru sebelum memasuki sekolah berasrama penuh berprestij, Sekolah Tun Fatimah yang juga terletak di Johor Bahru.

Berkahwin dengan KDYMM Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah pada 6 Mac 1986. Hari ini merupakan hari ulang tahun ke-35 perkahwinan baginda bedua.

#GirlPower: Kenali Raja Permaisuri Agong

IKLAN

Merupakan seorang yang sangat gemar memasak dan menjahit selain membaca, bermain golf dan juga berbakat dalam bidang penulisan. Seperti yang kita oleh dihat di laman Instagram baginda @airtangan_tunkuazizah, baginda acapkali berkongsi video-video masakan yang disediakan bahkan baginda tidak lokek berkongsi resipi-resepi dengan rakyat jelata.

Demi minat yang mendalam dalam bidang masakan, Baginda mula melancarkan buku masakan pada Mac 2007 dengan tajuk ‘Air Tangan Tengku Puan Pahang’ dan kemudian pada Ogos 2018, Baginda melancarkan dua lagi buku masakan bertajuk ‘Masakan Tradisional Pahang’ dan ‘Manisan Tradisional Pahang’. Kesemua hasil penjualan buku tersebut disalurkan ke Yayasan Fertiliti Tunku Azizah (TAFF).

IKLAN

Menurut laporan Portal Diraja Pahang, Yayasan Fertiliti Tunku Azizah menyediakan bantuan kewangan dan membantu pasangan suami isteri Malaysia yang kurang berkemampuan dan yang memerlukan tanpa mengira kaum, agama dan negeri dalam mencari dan mendapatkan rawatan perubatan serta menyediakan kaunseling dan perkhidmatan sokongan yang berkaitan. Objektif yayasan ini adalah berusaha ke arah mencapai kesihatan yang baik dan sistem penjagaan kesihatan untuk semua rakyat Malaysia terutamanya dari segi kesihatan reproduktif dan pencegahan kemandulan.

IKLAN
#GirlPower: Kenali Raja Permaisuri Agong
Hobi memasak mendekatkan Tunku Azizah dengan rakyat

JAWATAN DISANDANG
Tunku Hajah Azizah bergiat aktif terutamanya dalam persatuan yang melibatkan kebajikan rakyat dan wanita khususnya. Baginda merupakan Penaung Diraja sahabat Asia Pasifik Persatuan Pandu Puteri negeri Pahang dan Pengakap Sedunia, Naib Yang Dipertua Persatuan pandu Puteri Malaysia, Pengerusi Pertap, Pengerusi Pertubuhan Perkumpulan Perempuan Pahang, Pegasas dan Presiden Seumur Hidup Yayasan Pertiliti Tunku Azizah dan Pemegang Amanah Yayasan Istana Abdulaziz dan Penaung Diraja AP di Hong Kong.

Sumber: Astro Awani & Portal Diraja Pahang

Sumber gambar: Instagram Istana Negara

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI