Kredit foto: Astro Awani

Seorang lagi anak kelahiran Malaysia membanggakan nama negara apabila berjaya dipilih untuk menyertai salah satu kelab bola sepak gergasi Jerman, FC Bayern Munich. Celine Chuang merupakan pemain sayap skuad B-15 wanita kebangsaan telah mencipta sejarah apabila menjadi pemain bola sepak wanita negara beraksi di liga itu.

#GirlPower: Celine Chuang Jadi Pemain Wanita Negara Pertama Sertai FC Bayern Munich
Kredit foto: FAM

Menurut Football Association of Malaysia, gadis berusia 15 tahun itu beraksi untuk skuad kedua B-17 wanita FC Bayern Munich sejak Julai lalu dan tidak menjadikan jantinanya sebagai batu penghalang untuk beraksi di atas padang. Ia sekali gus membuktikan bahawa wanita juga mampu bersaing dalam sukan yang didominasi kaum lelaki ini.

Gadis ini mula berjinak-jinak dengan sukan bola sepak sejak empat tahun yang lalu selepas menyaksikan adik-beradiknya bermain bola sepak.

#GirlPower: Celine Chuang Jadi Pemain Wanita Negara Pertama Sertai FC Bayern Munich
Kredit foto: Astro Awani

“Ibu saya minat dengan sukan dan beliau ingin saya melakukan sesuatu dengan masa terluang. Adik-beradik saya pernah bermain bola sepak juga dan ibu saya menjumpai kelab Bintang Biru,”

IKLAN

“Beliau membawa saya untuk berlatih di situ setiap hujung minggu. Saya mula meminati sukan itu,” katanya menerusi temu bual eksklusif bersama Astro Awani.

Celine juga menjelaskan bahawa dia telah berpindah ke Thailand untuk mengasah kemahiran dan kecergasan kerana ingin menjadi pemain professional. Di sana, dia terpaksa berlatih tujuh hari supaya tidak ketinggalan. Anak muda ini juga mengakui yang dirinya masih belum sempurna, namun lebih baik jika mahu dibandingkan dengan kemahirannya empat tahun lalu.

IKLAN
#GirlPower: Celine Chuang Jadi Pemain Wanita Negara Pertama Sertai FC Bayern Munich
Kredit foto: Astro Awani

Berbeza dengan sesi latihan di Malaysia, Celine mendedahkan bahawa intensiti latihannya di Jerman agak berbeza dan dia masih dalam fasa menyesuaikan diri berlatih dalam cuaca sejuk dan langit yang bertukar malam dengan lebih cepat.

IKLAN

Walaupun latihan di Jerman amat kompetitif, namun Celine merasakan ia adalah satu pengalaman yang seronok kerana dapat berkawan dengan lebih ramai orang, khususnya pemain-pemain di kelab tersebut.

Syabas kami ucapkan kepada Celine Chuang dan semoga dengan kejayaan pemain-pemain muda ini dapat menyuntik lagi semangat para remaja di Malaysia untuk terus kekal aktif dalam bidang sukan, khususnya bola sepak.

Sumber: FAM, Astro Awani

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI