Dah ada ke yang mula merancang untuk bercuti tahun 2023?

Sejak virus pandemik COVID-19 menyerang bumi, antara industri yang sangat terkesan akibat pandemik ini ialah industri pelancongan.

Gian Nak Travel, Nah Syarikat Ini Sedia Perkhidmatan “Penerbangan Palsu”

Jadi satu syarikat penerbangan, keluarkan idea kreatif bagi mereka yang gian untuk duduk dalam kapal terbang.

Satu pakej menarik ditawarkan oleh China Airlines dan EVA Air kepada mereka yang “gian” nak melancong, iaitu dengan melakukan penerbangan palsu.

Pakej penerbangan palsu itu ditawarkan di Taipei dengan proses bermula daripada membeli tiket, memeriksa barang, duduk atas kapal terbang untuk tempoh dua jam bagaikan departure dan seterusnya arrival.

IKLAN

Gian Nak Travel, Nah Syarikat Ini Sedia Perkhidmatan “Penerbangan Palsu”

Mereka yang sudah membeli tiket akan melalui pos keselamatan dan imigresen bagi pemeriksaan bagasi. Kemudian, penumpang akan masuk ke dalam pesawat sambil disambut oleh pramugari, sama seperti penerbangan biasa.

Penumpang akan diarahkan ke tempat duduk mereka dan menikmati masa untuk berehat. Tetapi dalam penerbangan palsu ini tidak disediakan perkhidmatan makanan dan minuman sebaliknya, penumpang bebas mengambil gambar di pesawat seolah-olah sedang terbang.

IKLAN

Gian Nak Travel, Nah Syarikat Ini Sedia Perkhidmatan “Penerbangan Palsu”

Pesawat yang menyediakan perkhidmatan penerbangan palsu ini tetap berada di kawasan lapangan terbang selama dua jam.

Wakil Pengarah Bandara Taipei Songshan, Chih-ching Wang berkata, ramai tidak berpeluang melancong keluar negara. Justeru, perkhidmatan disediakan ini mampu memberi pengalaman berbeza sambil mempelajari lebih lanjut mengenai proses penerbangan.

IKLAN

Gian Nak Travel, Nah Syarikat Ini Sedia Perkhidmatan “Penerbangan Palsu”

Tertanya juga adakah ramai yang mengikuti penerbangan palsu ini? Sejak ia dijayakan bermula 4 Julai dan dijadualkan seterusnya pada 7 Julai di lapangan terbang Taiwan, sudah beribu orang telah ‘menempah tiket’.

Menarik juga idea ini kan? Bolehlah rawat kerinduan korang nak pergi travel musim-musim Covid-19 ni. Mungkin AirAsia boleh guna strategi ni.

Tapi ramai juga yang gian nak travel eh…hiks

Sumber: Daily Star

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI