Sebagaimana kita ketahui, setiap pesakit  yang meninggal akibat COVID-19 di Malaysia, jenazah akan diuruskan oleh pihak KKM kerana prosedurnya ketat. Malah ahli keluarga mahupun sanak saudara tidak dibenarkan untuk mendekati kerana jenazah dikebumikan dengan cara pesakit Ebola diuruskan iaitu tayammum dilakukan.

Gara-Gara Terlalu Banyak, Mayat Pesakit COVID-19 Terpaksa ‘Tumpang’ Kubur
Sumber Gmabar: News. detik

Namun, apa yang berlaku di negara jiran kita lagi dahsyat, jenazah pesakit COVID-19 beragama Islam hanya diterima untuk dikebumikan di Tanah Perkuburan Pondok Ranggon, Jakarta Timur, Indonesia melalui sistem tumpang.

Sadiskan….

Memetik laporan Detiknews, ia disebabkan berikutan kouta tanah perkuburan bagi mayat pesakit COVID-19 Muslim di situ didapati sudah penuh.

Gara-Gara Terlalu Banyak, Mayat Pesakit COVID-19 Terpaksa ‘Tumpang’ Kubur

Wakil pengurusan tanah perkuburan, Muhaemin berkata, keadaan itu memaksa pihaknya untuk ‘sekalikan’ dua mayat dalam satu lubang kubur yang sama melalui sistem ‘tumpang’.

IKLAN

“Hingga ketika ini, tanah perkuburan untuk jenazah COVID-19 Muslim sudah penuh, manakala tapak kubur bagi jenazah COVID-19 beragama Kristian pula masih berbaki lebih kurang 100 petak lagi,” katanya pada semalam.

Jelasnya, sistem tumpang kubur itu dilaksanakan dengan cara pertindihan; iaitu dua mayat yang ditanam sekaligus dalam satu pusara yang sama.

Gara-Gara Terlalu Banyak, Mayat Pesakit COVID-19 Terpaksa ‘Tumpang’ Kubur

IKLAN

Kata Muhaemin, sistem itu perlu mendapat persetujuan pihak keluarga si mati terlebih dahulu.

“Contohnya, mayat bagi keluarga A telah ditanam di tanah perkuburan ini. Kemudian terdapat jenazah pesakit COVID-19 baharu yang kami terima, maka kami akan menanamnya di dalam kubur mayat keluarga A tadi.

“Syaratnya perlu ada permohonan keluarga dan persetujuan antara kedua-dua pihak waris si mati,” katanya lagi.

Dalam pada itu, baki tapak kubur yang tinggal setakat ini pun didakwa berada di kawasan yang tidak ‘selamat’.

IKLAN

“Ada satu dua tapak kubur Muslim yang tinggal, tapi mungkin tidak selamat kerana berada di kawasan tebing, boleh berlaku tanah runtuh.

“Kalau keadaan tanah sudah diratakan, mungkin jadi lebih baik,” katanya.

Difahamkan, tanah perkuburan tersebut sebenarnya sudah mula penuh sejak awal November lalu.

Punya la ramai yang terkorban akibat pandemik ini sampai tanah kubur pun tak cukup…huhu

Sumber: Detiknews

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI