Umum mengetahui bekas Menteri Belia dan Sukan Malaysia, Syed Saddiq telah menubuhkan kan Parti MUDA ataupun nama panjangnya Malaysian United Democratic Alliance pada September 2020. Tujuan utama parti ini dilihat sebagai satu platform yang boleh disertai oleh rakyat pelbagai kaum dengan memberi fokus kepada golongan anak muda.

Menurut Syed Saddiq di dalam laporan Astro Awani pada 25 Ogos 2020, sudah tiba masanya Malaysia memiliki sesebuah gerakan yang terdiri dari anak muda, ia bagi memastikan suara belia tidak dipandang enteng di dalam parlimen mahupun di luar parlimen. Namun sehingga kini parti yang diasaskan oleh ahli parlimen Muar ini masih belum diluluskan oleh Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malysia.

Gara-Gara Pendaftaran Belum Diluluskan, Parti MUDA Pimpinan Syed Saddiq Mahu Heret JPPM Ke Mahkamah

IKLAN

Disebabkan hal ini, parti tersebut telah melantik bekas Peguam Negara, Tommy Thomas dan bekas Presiden Badan Peguam Malaysia, Ambiga Sreenevasan untuk mengendalikan isu ini sekiranya pendaftaran yang telah dilakukan masih belum selesai.

Dalam satu kenyataan pada Isnin oleh MUDA di laman Instagram parti tersebut, proses pendaftran parti MUDA sebagai sebuah parti politik yang sah telah mula dibuat pada 17 September 2020. Namun sehingga 21 Disember 2020, barisan Penaja MUDA masih belum menerima apa-apa perkembangan terkini berkenaan pendaftaran yang telah dilakukan.

IKLAN

Sebelum ini Perikatan Nasional hanya mengambil masa tiga hari sahaja di bawah kerajaan hari ini manakala pada era kerajaan lama ‘Barisan Nasional’ pendaftaran Parti Pribumi BERSATU Malaysia mengambil masa 30 hari.

Gara-Gara Pendaftaran Belum Diluluskan, Parti MUDA Pimpinan Syed Saddiq Mahu Heret JPPM Ke Mahkamah
Sumber Gambar: Instagram Syed Saddiq

Sementara itu di Instagram peribadi, Syed Saddiq berkata, “Di parlimen panggil kami “budak-budak”, tetapi selepas 3 bulan masih takut nak luluskan MUDA yang dikendalikan “Budak-budak”. Kalau betul kami “lemah”, “picisan”, “budak2”, Luluskan MUDA dan biar rakyat tentukan masa depan kami. In 7 days time if MUDA is not registered, we will be represented in court by Former AG Tan Sri Tommy Thomas & Former Bar council President Dato’ Ambiga. Uphold Malaysian Democracy & Federal Constitution by approving MUDA.

IKLAN

***P/S – Semoga segala urusan dipermudahkan dan parti MUDA benar-benar menjadi wadah perubahan dalam gelora ombak politik di Malaysia.

Sumber: Astro Awani, Instagram MUDA & Instagram Syed Saddiq