Hangat baru-baru ini di media sosial apabila seorang gadis meluahkan rasa kecewa  dengan gaji permulaan yang ditawarkan kepadanya sebagai seorang pereka grafik.

ARTIKEL BERKAITAN: Lulusan Perubatan, DR SYAFIQA HAYRA Anak Arwah Mr Os Yang Bijak, Cantik & Pandai Masak!

Gaji Pekerja ‘Retail’ Lebih Tinggi, Pereka Grafik Kecewa Ditawar Gaji RM1,600 Sahaja Meski Punyai Degree

Menurut gadis tersebut, gaji pekerja retail yang sekadar memegang sijil SPM didakwa jauh lebih tinggi daripada gaji yang diterima olehnya.

Tambah lulusan universiti awam itu lagi dia menerima gaji sebanyak RM1,600 untuk jawatan sebagai pereka grafik meskipun memiliki ijazah sarjana muda.

Gaji Pekerja ‘Retail’ Lebih Tinggi, Pereka Grafik Kecewa Ditawar Gaji RM1,600 Sahaja Meski Punyai DegreeHasil kajian Pusat Kajian Kesejahteraan Sosial Universiti Malaya dengan kerjasama Kumpulan Wang Simpanan Pekerja ( KWSP ) mengenai kos yang perlu dibelanjakan setiap bulan sekiranya tinggal di Malaysia.

IKLAN

“Basic graphic designer RM1,600 untuk hidup di KL, korang rasa aku nak hidup macam mana? Tapi sekiranya aku pergi interview kerja retail paling kurang akan dapat basic gaji sebanyak RM3,000.

“Aku ada ijazah, basic RM1,600 hanya disebabkan aku tiada pengalaman. Aku buat retail tiada pengalaman juga basic aku masih lagi RM3,000 berlandaskan SPM. Itu pun mereka tidak tengok sangat result aku. Baik aku balik kampung,” katanya lagi.

@mastura_aaaaaaaPatut budak lani malas blajaq tinggi2. Tambah pencen pulak takdak.♬ original sound – Cikgu Hanis

Menjengah ke ruangan komen pula, rata-rata netizen berpendapat gaji tersebut amatlah tidak berbaloi dek kerana kos hidup di ibu kota yang semakin tinggi.

IKLAN

Ishh..sangatlah mengarut gaji sebanyak itu. Harga minyak masak zaman sekarang pun dah naik harga,” komen warganet.

Netizen turut memberi cadangan kepada gadis tersebut untuk mengumpul pengalaman terlebih dahulu meski dibayar rendah.

Gaji Pekerja ‘Retail’ Lebih Tinggi, Pereka Grafik Kecewa Ditawar Gaji RM1,600 Sahaja Meski Punyai Degree

IKLAN

Fresh grad memang gaji sebegitu disebebakan korang tiada pengalaman. Kalau awak stay dalam industri sekitar 10-15 tahun dah boleh ‘letup’ gaji. Kerja retail 10-15 tahun akan kekal gaji RM3,000,” kongsi netizen lain.

“Nasihat saya ambil sahaja kerja tersebut untuk cari pengalaman. Grow slowly. Saya dulu pun macam awak juga, sekarang alhamdulillah sangat berbaloi,” komen seorang netizen.

BACA LAGI: Datuk Nicol David Atlet Berpendidikan Tinggi, Rajin Timba Ilmu Walau Dah Bersara!

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER FOTO:  @mastura_aaaaaaa (TikTok)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI