Gadis Ini Kongsi Tip Simpan Duit Dengan Cara Paling Mudah & Berbaloi

7904

Ramai yang kata nak menyimpan duit ni bukannya senang. Lebih-lebih lagi mereka yang mempunyai pendapatan yang tidak berapa tinggi.

Jangan jadikan alasan gaji kecil tak boleh nak menyimpan gaiss. Sebenarnya ada cara yang korang boleh cuba buat untuk menyimpan wang. Seperti apa yang dikongsi oleh Haryani Salim ini, student pun boleh saving sebab cara ini memang ikut kemampuan kewangan korang.

Macam mana gadis ini buat? Jom kita ikut style simpanan duit yang telah dia lakukan sebelum ini.

1. Tengok kemampuan korang untuk letak dalam tabung berapa ringgit sehari. Hari-hari mesti kena letak. Kalau nak semangat, ajak kawan atau partner.

Jika mampu satu hari RM50, korang boleh letak RM50 sampai 31 Disember setiap tahun. Kalau mampu letak RM1, letak la RM1. Paling penting, jumlah yang tak membebankan dan simpan dengan konsisten.

2. Bila dah tahu berapa nak letak sehari, tulis tarikh 1 Januari sampai 31 Disember untuk elak diri daripada tak masuk dalam tabung setiap hari. Bila dah masukkan duit, tick. So, korang takkan ada satu hari pun yang tak menabung.

3. Beli tabung yang tak boleh buka. Penting! Ini untuk mengelakkan tangan kita gatal untuk ambil duit dalam tabung. Hiks! Beli yang murah je sebab hujung tahun nak pecahkan juga.

4. Selain duit kertas yang kita masukkan tu, korang juga boleh simpan duit syiling 50 sen. Jangan campur dengan syiling lain. Kalau sebalang 50 sen, buat sampai penuh. Tak tipu, paling sikit korang boleh dapat RM500. Guna je balang coklat macam dekat kedai tu..

5. Next, simpan duit syiling. Jangan guna duit syiling. Setahun korang boleh dapat dalam RM90-Rm100 dalam tangan. Beli la tabung kecil atau bekas kecil yang boleh letak syiling.

6. Kalau ikut minggu, setahun ada 52 minggu. Minggu pertama RM1, minggu kedua RM2 dan seterusnya. Sampai minggu ke 52, dalam tangan korang aka nada lebih kurang RM1300++.

Nampak macam mudah. Kalau simpan RM1 sehari pun, setahun dah dapat RM365. Okay la tu daripada tak kumpul duit langsung kan? Belum lagi masuk duit syiling yang korang simpan tepi juga. Boleh la buat sesak-sesak nanti.

Sesiapa yang baru mula atau pernah saving tapi tak sampai sebulan dah guna duit simpanan tu, jangan guna nilai yang banyak untuk menyimpan. Biar sikit asalkan konsisten.

Faham gaiss? Jom buat!