Selain polis dan cikgu, kanak-kanak jarang menyatakan cita-cita mereka untuk menjadi seorang saintis tetapi berbeza pula dengan kanak-kanak berumur 12 tahun ini, beliau berjaya capai cita-citanya di usia muda dan menjadi sainstis data.

Baru Usia 12 Tahun Dah Jadi Saintis, Inspirasi Permainan Video

Dalam ‘kesibukan’ rakan-rakan seusianya bermain, bersosial dan menjalani sesi persekolahan, Siddharth Srivastav Pilli sudah bekerja sebagai seorang saintis data di sebuah syarikat perisian Hyderabad.

IKLAN

Baru Usia 12 Tahun Dah Jadi Saintis, Inspirasi Permainan Video

Menjalankan peranan sebagai tempat rujukan tentang pengekodan, Siddhart yang bekerja di Montaigne Smart Business Solutions sudah meletakkan impian dan matlamat tentang apa yang akan beliau capai di masa akan datang.

IKLAN

Menjadikan Tabmay Bakshi yang sudah bekerja di Google sejak berusia 13 tahun sebagai idola, Siddha masih menjalani sesi persekolahan biasa di Sri-Chaitanya Techno Schools turut menjadikan ayahnya sebagai inspirasi kerana mampu mempelajari mengenai pengkomputeran awan (cloud computing) dan kecerdasan buatan (artificial intelligence) di usia yang muda.

IKLAN

Gemar bermain permainan video, Siddhart menjadikannya sebagai inspirasi untuk beliau mencipta permainan video yang baharu dan menjadi seorang usahawan yang memberi kepada masyarakat.

Sumber: Live Mint

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI