Kesilapan dalam menyampaikan fakta dalam bentuk pendidikan bukanlah satu perkara yang boleh dipandang remeh. The Kadazan Dusun Cultural Association (KDCA) menzahirkan rasa tidak puas hati akan fakta dalam buku tahun satu dan buku bahasa Inggeris tingkatan dua yang kecelaruan fakta mengenai tarian Sumazau, tarian tradisional Kadazandusun dan Taman Kinabalu.

Sekumpulan masyarakat etnik pribumi di Sabah telah menyarankan Kementerian Pendidikan Malaysia untuk menyiasat maklumat mengelirukan tentang keadaan di beberapa buku-buku dan rujukan yang terdapat di pasaran.

Fakta Salah Tarian Sumazau Dalam Buku Teks, Rakyat Sabah Kecewa Info Tangkap Muat

Menurut FMT, dalam buku tahun satu, menunjukkan gambar sekumpulan penari Sumazau dengan kapsyen yang berbeza dari fakta asal. Menurut pengarang, tarian dilakukan selepas menuai padi dan pada hari Sabtu. Ia sama sekali salah kerana menurut Pengerusi KDCA Joniston Bangkuai, ia tidak terhad untuk menuai masa semata-mata, dan yang pastinya bukan dilaksanakan hanya pada hari Sabtu.

IKLAN

Untuk buku teks tingkatan dua pula mengatakan bahawa Taman Kinabalu dan Gunung Kinabalu terletak di Kota Kinabalu dan Orang Utan berkeliaran di kawasan tersebut, walhal jarak antara dua tempat itu melebihi 100km dan pastinya tiada orang utan di Taman Kinabalu.

Fakta Salah Tarian Sumazau Dalam Buku Teks, Rakyat Sabah Kecewa Info Tangkap Muat

IKLAN

Orang Sabah khususnya etnik Kadazandusun amat kesal dengan sikap Kementerian Pendidikan dan ahli akademik kerana tidak memandang isu ini serius. Bagi Bangkuai, Sumazau bukan lah satu benda baru, dan sudah banyak portal dan laman sesawang rasmi untuk mendapatkan info.

Dia turut berharap agar pengarang untuk menghubungi persatuan-persatuan yang berkaitan atau Kementerian bagi memastikan ketepatan fakta apabila menulis tentang isu-isu berkaitan dengan Sabah dan Sarawak.

IKLAN

“Kesilapan fakta sepeti Taman Kinabalu boleh dielakkan jika mereka mempunyai kesungguhan bertanya kepada Kementerian Pelancongan Sabah,” katanya kepada FMT.

Menteri Penolong Pendidikan dan Inovasi, Jenifer Lasimbang berkata perkara itu berada di bawah skop Kementerian Pelajaran Persekutuan.

Beliau menambah, bagaimanapun, Sabah turut bertanggungjawab dalam kekurangan bahan terbitan yang boleh digunakan sebagai rujukan untuk isu-isu seperti ini.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI