Tak cukup dengan masalah facial, nampaknya ‘jerawat’ pun boleh tumbuh pada bahagian punggung sehinggakan kulit boleh bertukar merah.

 

Memanglah tak ada siapa yang nampak. Namun, korang sendiri akan merasa tak selesa dan ia kadangkala menyakitkan jika korang duduk.

Ini dia 4 fakta mengenai simptom butt acne ini.

 

01

Ia Bukanlah Jerawat ‘Jerawat’

Nama je butt acne, tetapi ia bukanlah jerawat sebenar. Fuhh, nasib baik.

Kalau tak dah ‘berkerak’ punggung hiks!

Jerawat muka muncul jika liang pori tersumbat dengan minyak, sel kulit mati atau bakteria secara keterlaluan dan berterusan. Berlainan dengan butt acne, ia berpunca daripada folliculitis – iaitu folikel rerambut yang meradang.

“Mungkin ia berjangkit dengan bakteria, yis atau kulat pada folikel. Nampak kecil tetapi kalau digaru, boleh merebak teruk,” kata pakar, Dr. Rhonda Klein.

IKLAN

 

 

02

Mandi Selepas Bersenam

 

Okay, tapi macam mana nak hilangkan butt acne dengan cepat. Apa kata korang jaga kebersihan dengan cepat-cepat mandi selepas bersenam atau seharian berpeluh di luar.

Jangan tangguh atau buat-buat malas, kalau tak bakteria akan mudah menjangkiti folikel. Semasa mandi, gunakan span atau loofah untuk membantu proses exfoliation sel kulit mati.

 

IKLAN

 

03

Jangan Picit!

 

 

Do Not Pop Them. Ya, tangan tu gatal je nak garu dan picit, tetapi lebih baik korang control sikit tangan tu okay.

BACA : Faktor Hormon Galak Jerawat Badan, Atasi Dengan 14 Cara Mudah

 

 

IKLAN

04

Jangan Ulang Pakaian

 

Sekali lagi, rasa malas menjadi punca butt acne. Basuh pakaian yang telah diserap peluh, jangan disangkut dan dipakai semula pada keesokan hari.

Bagi korang yang rajin bersenam, selain menukar pakaian pada setiap hari selepas bersenam, korang boleh jadikan ini sebagai rutin. Lapkan segala perkakas, mesin bersenam, yoga mat dan sebagainya dengan kain bersih sebelum menggunakannya.

 

 

05

Gunakan Produk Yang Betul

Clean & Clear merupakan antara jenama produk yang berkesan untuk butt acne.

 

Nak hilangkan butt acne dengan cepat? Gunakan produk yang betul. Selalunya, produk itu akan menyebut mengenai pencegahan acne. Ia mengandungi Benzoyl Perozide yang membunuh bakteria.