Syampu sangat mudah didapati dan banyak alternatif yang murah ditawarkan di pasaran. Namun tahukah anda kebanyakan syampu memiliki bahan berkualiti rendah dan sintetik yang boleh menimbulkan risiko serius kepada kesihatan dalam jangka masa panjang.

Berikut adalah 5 bahan utama yang perlu anda kenal pasti dalam syampu dan cuba elakkan menggunanya jika mampu.

  1. Sulfat

Sulfat adalah salah satu bahan yang paling biasa digunakan dalam produk penjagaan diri. Nama itu ialah istilah luas yang merangkumi pelbagai bahan kimia yang sering anda temui dalam produk seperti syampu atau ubat gigi.

Sulfat ialah agen berbuih dan pembersih yang keras yang menghilangkan minyak semula jadi pada rambut menjadikannya kering, rapuh dan sangat terdedah kepada patah. Sulfat juga membawa kepada kerengsaan kulit kepala dan memburukkan keadaan seperti psoriasis dan ekzema.

  1. Paraben

Paraben adalah pengawet sintetik yang digunakan untuk menghalang pertumbuhan bakteria dan kulat. Pemeliharaan adalah aspek yang sangat penting bagi syampu yang baik kerana tiada siapa yang mahu produk penjagaan diri mereka tumbuh acuan!

Walau bagaimanapun, banyak paraben diklasifikasikan sebagai karsinogen dan merupakan pengganggu endokrin yang kuat kerana ia meniru estrogen walaupun pada kepekatan yang sangat rendah. Disebabkan oleh gangguan endokrin ini, ia boleh menyebabkan keguguran rambut.

Apabila memilih syampu, cari perkataan yang berakhir dengan “-paraben” dan cuba elakkannya. Bentuk yang paling biasa ialah: butylparaben, ethylparaben, methylparaben, propylparaben dan isobutylparaben.

IKLAN
  1. Phthalates

Phthalates paling terkenal dengan kebolehan untuk membuat plastik. Walau bagaimanapun, ia biasanya ditemui syampu yang membuang sampah dan produk penjagaan diri yang lain kerana ia menambah bau yang menyenangkan dan kerana ia bertanggungjawab untuk kebanyakan konsistensi gel tandatangan syampu.

Phthalates sering dikaitkan dengan gangguan sistem reproduksi dan endokrin, kanser, diabetes tahap, asma, alahan dan banyak lagi. Bahan ini tiada faedah untuk mengekalkan kulit kepala yang sihat dan mendedahkan pengguna kepada potensi risiko kesihatan.

Apabila membeli syampu lihat pada bahan yang memiliki singkatan: DEP (diethyl phthalate), MEP (monoethyl phthalate), DBP (dibutyl phthalate), dan DMP (dimethyl phthalate).

  1. Pewangi tiruan

Wangian sintetik merupakan satu isu besar dalam pasaran produk penjagaan diri. Secara sah ia adalah ‘rahsia perdagangan’ dan oleh itu boleh ditetapkan pada label ramuan sebagai “haruman” semata-mata.

IKLAN

Pada hakikatnya “haruman” boleh terdiri daripada berpuluh-puluh bahan kimia yang masih tidak didedahkan kepada pengguna dan ia boleh membentuk 20% atau lebih daripada keseluruhan formula produk.

Biasanya wangian sintetik diperbuat daripada petrokimia yang dikenali sebagai pengganggu endokrin. Selain itu, ia cenderung mudah tersejat supaya ia biasanya melekat pada phthalates, paraben, atau formaldehid.

  1. Agen pewarna sintetik

Ejen pewarna sintetik banyak terdapat dalam makanan dan minuman yang diproses dan dikaitkan dengan pelbagai gangguan neurologi, alahan, keradangan asma, dan kadangkala kanser.

IKLAN

Warna sintetik biasanya merupakan gabungan tar arang batu dan bahan kimia lain untuk mendapatkan warna tertentu. Ia biasanya mengandungi logam berat, aseton dan petroleum.

Pada label syampu, cari pewarna berhampiran penghujung senarai ramuan. Pewarna biasa ialah Biru 1 Tasik dan Hijau 3. Cari juga pelabelan FD&C atau D&C yang digunakan untuk menetapkan warna tiruan.

Sumber: X Jessica Genetics

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI