Student comfort each other as they are waiting for reunite with their parent after a school shooting in Santa Clarita, Calif. (AP Photo/Ringo H.W. Chiu)

Bila mendengar kes tembak-menembak di kalangan pelajar sekolah ini rasa risau dan takut pula melihat keadaan seperti ini boleh berlaku di kawasan persekolahan.

Beberapa hari lalu, satu insiden telah berlaku di Santa Clarit, California, iaitu membabitkan seorang remaja lelaki menembak mati dua rakannya pada sambutan hari lahirnya yang ke-16, manakala tiga lagi pelajar cedera dalam kejadian yang berlaku di Sekolah Tinggi Saugus.

Menurut polis, remaja tersebut cedera parah selepas menembak dirinya dan berjaya ditahan oleh pihak berkuasa yang tiba di sekolah itu selepas menerima laporan insiden.

Dua Pelajar Mati Ditembak Rakan Sekolah, Saksi Trauma Lihat Insiden Depan Mata

Seorang saksi yang juga merupakan pelajar di sekolah tersebut, Mich Turner memberitahu CBS bahawa semasa dia mendengar bunyi tembakan, dia baru sahaja mendengar bunyi tembakan.

IKLAN

“Saya melihat dia menembak tiga kali dan pada waktu itu, saya terus terfikir untuk mencari kakak saya,” kata Turner yang ditemu bual pada hari kejadian.

Dua Pelajar Mati Ditembak Rakan Sekolah, Saksi Trauma Lihat Insiden Depan Mata

Selain itu, seorang pelajar baru di sekolah tersebut sempat berlari ke rumah yang berhampiran untuk berlindung ketika insiden tembakan tersebut dan memberitahu Associated Press bahawa dia baru sahaja mendengar ramai kanak-kanak menangis dan menjelaskan mereka dalam ketakutan.

IKLAN
Dua Pelajar Mati Ditembak Rakan Sekolah, Saksi Trauma Lihat Insiden Depan Mata

Menerusi satu sidang media yang diadakan, Kapten Wegener menjelaskan bahawa detektif yang meneliti video insiden itu menunjukkan suspek mengeluarkan pistol dari dalam beg galasnya, lalu melepaskan tembakan yang mengakibatkan lima remaja cedera sebelum menembak kepalanya sendiri.

Mangsa yang maut masing-masing adalah pelajar perempuan dan lelaki berusia 14 tahun dan 16 tahun. Tiga lagi pelajar cedera, iaitu lelaki dan dua perempuan, berusia antara 14 hingga 15 tahun.

IKLAN

Pasti masyarakat tidak menyangka yang sekolah sepatutnya menjadi tempat menimba ilmu bertukar menjadi tragedi yang mungkin akan memberi ketakutan kepada pelajar sekolah yang lain.

Semoga kisah ini dijadikan teladan dan dijauhkan daripada berlaku di kalangan masyarakat kita.

Sumber: time.com

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI