Syed Saddiq

 

Dua kali melepaskan tawaran daripada Universiti Oxford demi impian dalam arena politik, ahli parlimen Muar, Syed Saddiq akhirnya menerima tawaran terbaru. Namun kali ini, ia bukan daripada universiti terkenal di United Kingdom itu.

Menerusi akaun media sosial beliau semalam, Syed Saddiq telah mengumumkan bahawa dia telahpun diterima masuk berserta tajaan biasiswa daripada National University of Singapore (NUS).

Dua Kali Lepaskan Tawaran Oxford, Syed Saddiq Kembali Belajar Hari Ini

Ia melibatkan program 6 minggu di Lee Kuan Yew School of Public Policy.

“Alhamdulillah! Saya mendapat tempat dan biasiswa di National University of Singapore untuk program Lee Kuan Yew’s Senior Fellowship in Public Service.

IKLAN

“Saya telah menyimpan berita ini sejak Jun. Oleh kerana kelas akan bermula secara online esok (hari ini), saya fikir mengapa tidak untuk saya kongsikan berita baik ini dengan kamu semua.

Dua Kali Lepaskan Tawaran Oxford, Syed Saddiq Kembali Belajar Hari Ini

“Sebagai orang muda, ada banyak yang perlu saya belajar lagi untuk meningkatkan kebolehan saya untuk berkhidmat.

IKLAN

“(Sebelum ini) Saya perlu melupakan pengajian sarjana saya di Universiti Oxford sebanyak 2 kali disebabkan oleh politik. Akhirnya, saya berpeluang untuk mengasah skil polisi am saya sambil berkhidmat untuk rakyat Malaysia,” catat beliau di Twitter semalam.

Untuk pengetahuan korang, program School of Public Policy ini dikhaskan kepada pemimpin senior dalam sektor awam, swasta dan pertubuhan bukan-untung (non-profit). Ia mempunyai kurikulum yang berfokuskan kepada pembangunan kepimpinan setiap pelajarnya.

Dua Kali Lepaskan Tawaran Oxford, Syed Saddiq Kembali Belajar Hari Ini

IKLAN

Dengar cerita, kos program ini boleh mencecah sehingga S$48,100 (kira-kira RM145,960) dengan penginapan atau S$41,500 (kira-kira RM125,930) tanpa penginapan.

Apapun, tahniah kami ucapkan kepada beliau! Ilmu nyata tidak mengenal waktu dan komitmen. Jika bijak membahagikan masa di antara pelajaran dan tugasan sebagai ahli parlimen, mengapa tidak kan?

Teringat pula kisah beliau semasa melepaskan tawaran daripada universiti Oxford dahulu.

Syed Saddiq Terpaksa Tolak Tawaran Biasiswa Ke Oxford Untuk Kali Kedua

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI