Memang unik rawatan Doktor bedah ini, kaedah berjoget yang dipraktikkan di Palembang, Indonesia menjadi antara terapi yang dikatakan berkesan untuk pesakit.

Perkara itu dikongsi oleh Dr. Ari Sardito, seorang doktor di sebuah hospital yang mempunyai cara rawatan unik untuk menyembuhkan pesakitnya.

ARTIKEL BERKAITAN : Jalani Pembedahan Pembesaran Payudara Di ‘Pakar Kecantikan’ Tanpa Lesen, Punca Gadis Muda Ini Meninggal Dunia

Doktor Bedah Ajak ‘Berjoget Lagu Dangdut’ Dalam Wad, Baru Cepat Sembuh!
Doktor Bedah Ajak ‘Berjoget Lagu Dangdut’ Dalam Wad

Menurut laporan Detik.com, kaedah doktor selebriti tersebut menjadi trending di media sosial selepas video rawatan unik beliau bersama pesakit tular.

Mana tidaknya, bukan rawatan biasa-biasa yang dilakukan, tetapi pesakit berhibur sambil menari irama dangdut bersama doktor tersebut di bilik pesakit.

Berjoget Lagu Dangdut

Lebih menarik,  Dr. Ari juga turut menari dengan penuh semangat bersama keluarga pesakit walaupun pesakit tersebut berada di atas katil. Aktiviti ni dikatakan jadi rutin wajib beliau setiap kali melawat wad pesakit, tak kira pagi, petang, atau malam.

Doktor Bedah Ajak ‘Berjoget Lagu Dangdut’ Dalam Wad, Baru Cepat Sembuh!
Doktor Bedah Ajak ‘Berjoget Lagu Dangdut’ Dalam Wad

Malah, lagu dangdut akan mengiringi doktor yang juga pemilik akaun TikTok, @CIMOT500, setiap kali beliau membuat lawatan di wad yang ditetapkan.

IKLAN

Dalam satu video yang dikongsikan, keluarga dan pesakit teruja menyambut kedatangan doktor dengan lagu rancak dimainkan di ruangan wad tersebut.

Malah, mereka tanpa segan silu turut menari bersama sebelum doktor memulakan pemeriksaan.

Bukan satu keluarga je, tapi semua pesakit dalam wad tu turut terhibur.

“Inilah yang jadi bila muzik dangdut dimainkan di wad. Semoga semua pesakit cepat sembuh, sihat selalu, dan hati gembira. Amin,” tulisnya.

IKLAN
Doktor Bedah Ajak ‘Berjoget Lagu Dangdut’ Dalam Wad, Baru Cepat Sembuh!
Doktor Bedah Ajak ‘Berjoget Lagu Dangdut’ Dalam Wad

Video berdurasi 48 minit 51 saat oleh Radar Kediri TV juga dedahkan tujuan sebenar Dr. Ari guna metodologi yang lain daripada yang lain.

Menurut pakar bedah tu, beliau berpegang kepada amanat gurunya yang mengingatkan supaya hargai pesakit sebab mereka berani datang ke hospital.

“Bukan semua orang berani datang ke hospital untuk rawatan, apatah lagi korbankan masa, kerja, dan duit untuk jumpa doktor.

“Sebab tu, stail saya lain daripada doktor lain. Saya bukan saja nak sembuhkan mereka tapi juga nak bergaul mesra supaya mereka tak takut,” katanya.

IKLAN

Kaedah itu katanya juga bertujuan menghiburkan pesakit yang murung dan mungkin perlukan perhatian dengan pendekatan berbeza.

“Ada juga pesakit yang dah kronik, kita cuba hiburkan mereka hingga saat-saat akhir supaya memori kegembiraan tu jadi peneman,” jelasnya.

Tak sangka, memang wujud doktor sporting yang tak lekang dengan lagu dangdut sebagai penghibur pesakit di wad hospital tu.

Adakah kita perlukan seorang doktor macam dia di Malaysia? Apapun, tanya selera masing-masing.

ARTIKEL BERKAITAN : Antara Tercantik, Pakaian Permaisuri Agong Jadi Perhatian Dunia Di Pertabalan Raja Charles III

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI