Setiap negara beraja memiliki undang-undang dan juga syarat dalam melantik bakal ketua negara yang seterusnya. Jika di Malaysia dan Brunei hanya pewaris lelaki sahaja akan menaiki takhta. Berbeza dengan Belanda, anak pertama yang dilahirkan adalah bakal Raja atau Ratu yang seterusnya tanpa mengira jantina.

Dilahirkan pada tanggal 7 Disember 2003, Puteri Catharina-Amalia mewarisi gelaran Princess of Orange setelah ayahandanya Raja Willem-Alexander yang sebelum itu bergelar Prince of Orange menaiki takhta kerajaan Belanda pada 30 April 2013.

Ditabal Sebagai Bakal Ratu Belanda Pada Usia 10 Tahun, Catharina-Amalia Tolak Elaun Bernilai RM8 Juta Demi Bantu Rakyat
Bersama ayahanda dan bona dan dua lagi adi;. Sumber gambar: people.com

Merupakan anak sulung dari tiga beradik. Baginda yang lebih dikenali dengan nama Amalia dikawal rapi oleh kedua orang tuanya yang tidak begitu gemar mendedahkan anakanda mereka kepada umum sebaliknya mahu membesarkannya jauh dari perhatian media.

IKLAN

Gemar menunggang kuda, bermain tennis dan menyanyi, Amalia telah tamat pengajian di Christelijk Gymnasium Sorghvliet yang merupakan salah sebuah sekolah berstatut elit di The Hague, Belanda dan lulus dengan kepujian.

Ditabal Sebagai Bakal Ratu Belanda Pada Usia 10 Tahun, Catharina-Amalia Tolak Elaun Bernilai RM8 Juta Demi Bantu Rakyat
Sumber gambar: Best Life

Pada bulan Jun tahun ini, Amalia telah mengumumkan yang dia tidak akan mengambil wang elaun tahunan bernilai 1.6 juta euro ataupun bernilai hampir RM8 juta kerana dia merasakan dia masih belum memiliki tugas rasmi yang membolehkan dia layak menerima wang tersebut. Dia juga prihatin dengan nasib pelajar-pelajar lain yang melalui masa sukar apatahlagi ketika pandemic Covid-19 melanda.

IKLAN
Ditabal Sebagai Bakal Ratu Belanda Pada Usia 10 Tahun, Catharina-Amalia Tolak Elaun Bernilai RM8 Juta Demi Bantu Rakyat
Bersama nenda dan kedua orang tuanya ketika berusia setahun. Sumber gambar: Royal Central

 

Wang elaun tersebut merupakan elaun tahunan yang diberikan kepadanya bermula tahun ini sebaik sahaja baginda mencecah usia 18 tahun dan seterusnya. Selain menolak untuk menerima elaun tahunan ini. Amalia juga berhasrat memulangkan kembali wang bernilai 300 ribu euro yang diberikan kepadanya setiap tahunsebagai seorang pelajar selama sesi persekolahannya.

IKLAN

Untuk pengetahuan pembaca, menurut penyelidikan pada tahun 2012, keluarga diRaja Belanda antara keluarga diRaja yang menerima elaun paling banyak di dunia melebihi elaun yang diterima keluarga diRaja Britain.

Sumber: Tatler, The Federal, Royal Central