Priyanka Rani Joshi, 24, telah dinobatkan sebagai Miss Nepal World 2022 dalam satu majlis yang diadakan di Godawari Village Resort dan dipancarkan secara langsung ke kaca televisyen.

Untuk memenangi mahkota yang diidamkan ramai itu, dia telah berjaya mengalahkan 23 peserta lain. Pada malam tersebut selain menjuarai Miss Nepal World 2022, gadis cantik ini turut menerima gelaran sampingan iaitu Miss Delight Award.

Dinobat Sebagai Miss Nepal World 2022, Graduan Kewartawanan & Bahasa Inggeris Tonjol Prestasi Cemerlang

Priyanka berkelulusan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Kewartawanan dan Bahasa Inggeris dari St Xavier College. Walaupun begitu, dia tidak bergelar wartawan, sebaliknya gadis cantik yang berasal dari Kathmandu ini merupakan seorang Pegawai Pemasaran di syarikat perhiasan kemas, Anita Jewels.

Ketika berada diperingkat enam peserta terbaik semua peserta telah ditanya soalan yang sama. Soalan tersebut berbunyi. Pada pendapat anda, apakah yang boleh dilakukan oleh seorang gadis atau menjadi contoh wanita yang berani pada masa hadapan?

Priyanka lantas menjawab, “Permulaan abad ke-21 memang membawa sumber perubahan positif untuk wanita di seluruh dunia. Ini bermula sebagai satu pertelingkahan, dan hari ini kita berdiri tegak. Seorang gadis memiliki kuasa yang cukup untuk mencari perubahan yang menyatukan seluruh dunia.

IKLAN

Kerana keindahan kewanitaan yang luhur adalah kekuatan selarinya untuk memiliki kuasa memegang dunia dalam dirinya dan saya berdiri untuk menaikkan dan memperkasakan kekuatan itu.”

ARTIKEL BERKAITAN: Diberi Nama Puspa Kusuma Negara, Kostum Nasional Miss Supranational Indonesia 2022 Tarik Perhatian

Dinobat Sebagai Miss Nepal World 2022, Graduan Kewartawanan & Bahasa Inggeris Tonjol Prestasi Cemerlang

Kongsi Priyanka menerusi satu hantaran di Instagram usai kemenangannya, “Perjalanan yang luar biasa sememangnya telah bermula. Ia telah menjadi sebuah perjuangan untuk mahkota kepada bermimpi untuk mencapai kejayaan.

IKLAN

“Berdiri bersama 23 finalis lain yang cantik setiap hari dari latihan hingga ke pentas akhir sangat memberi pengajaran dan memperkasanan. Mahkota ini datang dengan setiap tanggungjawab, saya akan mencari semua kasih sayang dan sokongan anda. Teruskan  sokongan anda, perkara ini sangat bermakna bagi saya!

“Saya dengan ikhlas ingin mengucapkan terima kasih kepada semua orang yang telah bersama dan di belakang saya melalui proses ini. Anda tahu siapa anda dan input anda amat saya hargai.”

Dinobat Sebagai Miss Nepal World 2022, Graduan Kewartawanan & Bahasa Inggeris Tonjol Prestasi Cemerlang

IKLAN

Setakat ini dalam sejarah perwakilan Nepal di pentas Miss World, peserta dari negara ini telah berjaya melayakkan diri ke peringkat  suku akhir dan separuh akhir sebanyak enam kali.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber foto: Instagram Priyanka Rani Joshi