Bila berbicara soal gaji, jumlah sebenarnya adalah rahsia dan dalam mana-mana syarikat sekali pun di Malaysia, pendapatan anda adalah kerahsiaan yang tidak patut dikongsikan dengan orang lain.

Pernah tak anda terfikir berapa agaknya gaji yang diperolehi oleh rakan sekerja anda? Ataupun gaji yang dibawa pulang oleh bos anda? Kadang-kadang pasti tertanya, adakah kita dibayar setara dengan kerja yang dilakukan berbanding orang lain?

Itulah uniknya syarikat yang berpangkalan di Seattle, Washington ini. Di Molly Moon’s Handmade Ice Cream, semua 152 orang dari pangkat paling tinggi ke pangkat paling rendah tahu gaji setiap pekerja di dalam syarikat tersebut.Di Syarikat Ini, Gaji Bukan Rahsia. Semua Orang Tahu Gaji Setiap Rakan Sekerja.
Dalam temubual bersama Vice News pada tahun 2019, Molly Moon Neitzel yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif dan juga pengasas jenama tersebut berkata, “Kita memiliki beratus tahun tradisi berkisar wang. Bagi saya perkara ini direka terdahulu oleh lelaki kulit putih yang mahu menafikan hak wanita dan juga mereka yang bukan berkulit putih.”

Untuk melakukan polisi ini, dia berbincang secara telus dengan bahagian sumber manusia syarikatnya untuk memastikan gaji pekerja setimpal dengan jenis pekerjaan mereka.

IKLAN

Dalam temubual tersebut, Molly sebagai CEO membawa pulang kita-kira lebih USD27 ribu sebulan dan Cef Pastri pula membawa pulang kira-kira USD6250 sebulan manakala pekerja paling rendah gajinya dibayar sebanyak USD18 sejam.

Di Syarikat Ini, Gaji Bukan Rahsia. Semua Orang Tahu Gaji Setiap Rakan Sekerja.
Antara aiskrim yang dijual di Molly Moon’s Homemade Ice Cream.

.

IKLAN

Kalau dihitung 5 hari seminggu bekerja selama 8 jam sehari dan didarab dengan 22 hari bekerja, pekerja paling rendah bayarannya di syarikat ini membawa pulang kira-kira USD3168 sebulan.

IKLAN

***P/S – USD18 sejam nak dibandingkan dengan RM5 sejam kalau bekerja di syarikat makanan segera di Malaysia! Oh jauhnya beza!

Sumber: VICE News
Sumber Gambar: Facebook Molly Moon’s Homemade Ice Cream

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI