Pandemik Covid-19 memberi kesan buruk terhadap perkembangan ekonomi dan juga kesihatan. Pengambilan vaksin dilihat sebagai salah satu langkah untuk mengekang penularan virus tersebut sekaligus mampu menurunkan tahap jangkitan dalam kalangan masyarakat.

Di Jakarta, pemerintah negeri tersebut telah mula menjalankan proses vaksinasi secara menyeluruh dan dalam masa yang sama memberi amaran bagi mereka yang enggan mengikuti program vaksinasi tersebut. Jika didapati ingkar arahan, setiap orang boleh dedenda sebanyak 5 juta rupiah bersamaan RM1440.

Denda & Dinafikan Bantuan Sosial Jika Tolak Vaksin Covid-19. Rakyat Perlu Akur Perintah
Sumber gambar: pexels.com

Hukuman ini dilihat sebagai satu langkah untuk memastikan pematuhan terhadap peraturan baharu yang mewajibkan inokulasi terhadap jangkitan virus Covid-19. Menurut laopran Reuters, naib gabenor Jakarta, Ahmad Riza Patria berkata kepada wartawan, “Jika anda tolak, akan dala dua perkara perlu anda lalui iatu tiada bantuan sosial dan juga denda.”

IKLAN

Indonesia mendepani masalah pandemik Covid-19 paling buruk di Asia dan mensasarkan untuk memberi vaksin kepaa 181.5 juta dari 270 juta populasi penduduk negara itu dalam masa 15 bulan di bawah program vaksinasi yang telah bermula bulan lalu. Sehingga ini seramai lebih kurang 34,000 warga Indonesia yang diketahui meninggal akibat virus tersebut.

IKLAN

Sumber: Reuters.

IKLAN

***p/s – Di Malaysia, vaksin dijangkakan tiba pada 21 Februari ini. Golongan pekerja barisan hadapan dan juga warga tua akan diberikan keutamaan untuk menerima vaksin tersebut. Jangan kita terpengaruh dengan dakyah puak anti-vaksin. Ini adalah usaha demi menjaga kesejahteraan kita sebagai rakyat di negara berdaulat.