Peluang untuk menunaikan ibadah Haji sentiasa disemat dalam hati setiap umat Islam. Digambarkan sebagai peluang sekali seumur hidup, sama ada kita dapat menjejakkan kaki ke sana pada usia muda mahupun tua bergantung kepada ketentuan Ilahi dan tentunya, usaha kita sendiri.

ARTIKEL BERKAITAN : Lelaki Ini Ajar Cara Guna Akaun Tabung Haji Online Untuk Semak Baki Simpanan Wang Dengan Mudah

Demi Menunaikan Haji, Lelaki Ini Sanggup Berjalan Kaki 11 Bulan Dan Rentas 9 Negara
Foto Via Gulf Today

Baru-baru ini tular kisah boleh kita jadikan sumber inspirasi terutamanya buat bagi kita yang beragama Islam. Seorang warga Britain berjaya tiba di Mekah setelah 11 bulan atau lebih tepat 10 bulan 26 hari berjalan kaki dari Wolverhampton. Beliau juga membuktikan usia bukanlah penghalangnya, lelaki berusia 52 tahun ini nekad dan kegigihan untuk menunaikan rukun Islam ke- 5 pada tahun ini.

Menerusi video yang dikongsikan Adam Muhammad, dia dilihat menangis kegembiraan apabila tiba di bumi Makkah sambil menolak troli yang dibawanya dari UK.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jentikhati™ (@jentikhati)

IKLAN

Menurut Gulf Today, Adam telah merentasi 9 negara iaitu Netherlands, Jerman, Czech Republic, Hungary, Romania, Bulgaria, Turki, Syria dan Jordan sebelum tiba di Makkah untuk mengerjakan haji bagi tahun ini.

Demi Menunaikan Haji, Lelaki Ini Sanggup Berjalan Kaki 11 Bulan Dan Rentas 9 Negara
Foto Via Gulf Today

Ketibaannya di Makkah telah disambut orang ramai yang berkumpul di Masjid e Aisha. Dalam pada itu, setibanya di Makkah, Adam telah mengucapkan rasa berterima kasihnya kepada rakyat Arab Saudi yang telah bermurah hati dalam membantunya di sana.

Sepanjang perjalanan 6,500 km ke Makkah, Adam juga dilihat telah menolak troli yang mengandungi barang keperluan dan telah menjadi tempat untuknya berteduh.

Menurut Adam, dia juga sebelum ini pernah memberitahu media yang keputusannya untuk berjalan ke Makkah dibuat dalam keadaan tiba-tiba dan tak sangka dia dapat melakukannya.

IKLAN

Bagi Adam, Impian dia telah menjadi kenyataan walaupun ramai yang menganggap dia tidak akan dapat mencapainya.

“Haji merupakan impian paling agung yang dicintai saya,” katanya selepas menunaikan umrah dan meluangkan banyak masanya di sekitar Kaabah.

Tiada apa yang mustahil guys.

IKLAN

BACA LAGI : Dr Zulkifli Throwback ‘Beringat’ Tunaikan Haji 4 KALI Ketika Belajar Di Madinah

Sumber : Gulf Today

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.