Daulat Tuanku.

Menjunjung kasih di atas ketegasan dan memahami kehendak rakyat yang menderita akibat bekalan air terputus.

Ketegasan DYMM Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj demi menjaga negeri disayanginya pasti membuatkan rakyat jelata berterima kasih kepada baginda.

Malah rakyat sudah lama mengharapkan isu kilang haram dapat diselesaikan segera selepas pihak PBT mengambil masa terlalu lama untuk menyelesaikan isu ini.

Dalam kejadian empat hari lalu, kira-kira 1.2 juta rakyat menderita akibat bekalan air terputus selepas berlaku pencemaran di Sungai Selangor akibat pembuangan sisa toksid ke dalam sungai oleh salah sebuah kilang di Rawang.

IKLAN

Dalam perkongsian di fb Selangor Royal Office, semalam DYMM Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj berkenan menerima menghadap YAB Dato’ Menteri Besar Selangor, Dato’ Seri Amirudin Shari di Istana Bukit Kayangan, Shah Alam berhubung masalah bekalan air bersih di Negeri Selangor yang terus berulang.

Sebaik sahaja dimaklumkan masalah terbaharu gangguan bekalan air membabitkan beberapa kawasan di Negeri Selangor, Baginda telah mengutus surat kepada YAB Menteri Besar Selangor menzahirkan rasa dukacita Baginda terhadap impak yang terpaksa ditanggung oleh rakyat Selangor.

Tidak Mahu Rakyat Memberontak, Sultan Selangor Arah Kilang & Rumah Di Tebing Sungai Diroboh

IKLAN

Berikut antara intipati surat Baginda kepada YAB Menteri Besar Selangor :-

• Baginda mahu tindakan penguatkuasaan yang lebih tegas hendaklah diambil bagi memastikan rumah-rumah, kilang-kilang, terutama sekali kilang-kilang haram berhampiran tebing sungai mesti dirobohkan kerana berpotensi mencemarkan anak-anak sungai dan sungai-sungai di Negeri Selangor.

• Baginda tidak berkenan adanya unsur campur tangan politik dalam penguatkuasaan isu-isu berkaitan alam sekitar dan pencemaran air sungai.

IKLAN

• Baginda telah lama menitahkan supaya sebuah jawatankuasa khas ditubuhkan oleh Kerajaan Negeri Selangor untuk memantau dan memastikan air sungai tidak dicemari dengan bahan kimia atau sampah sarap boleh menjejaskan bekalan air mentah kepada loji-loji rawatan air.

• Baginda mahu undang-undang yang lebih tegas dilaksanakan dengan segera kepada pelaku-pelaku yang menyebabkan pencemaran sungai. Penalti yang lebih berat wajar dikenakan kepada mereka yang mencemarkan alam sekitar khususnya sumber air. Mereka yang terbukti melakukan kesalahan hendaklah dijatuhkan hukuman penjara mandatori serta dikenakan denda yang maksimum.

• Baginda khuatir sekiranya masalah air ini berterusan, rakyat jelata akan memberontak dan boleh mengakibatkan ketegangan dan seterusnya akan menjejaskan keharmonian sosial.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI