Sumber: Imran Aqil

Stesen radio rangkaian Media Prima Berhad, Hot FM hari ini telah memperkenalkan wajah-wajah baru yang bakal menemani pendengar mereka selepas ini. Apa yang mengejutkan, finalis pencarian Hero Remaja 2020 yang menyandang kategori Hero Inspirasi, Imran Aqil turut tersenarai sebagai salah seorang penyampai radio Hot FM sekaligus menjadi wajah baharu stesen radio berkenaan.

Jika sebelum ini, Imran lebih dikenali sebagai pelakon drama dan telemovie di kaca televisyen. Antara lakonan Imran yang mendapat tumpuan ramai adalah menerusi drama Budak Tebing 2 dan Lelaki Lingkungan Cinta.

Kini, peminatnya boleh mendengar suara Imran di corong radio pula.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hot FM 🇲🇾 (@hotfm976)

Jom kita ikuti temu bual Remaja bersama Imran Aqil.

IKLAN

“Alhamdulillah, saya sebenarnya terkejut dan tidak sangka diberi peluang menjadi penyampai radio. Memang tidak pernah terbayang pun hendak bekerja di konti radio. Tapi mungkin sudah namanya rezeki, saya ambil peluang ini sebagai cabaran untuk meluaskan lagi kerjaya dalam industri hiburan tanah air,” luahnya.

Imran menceritakan saat pertama dia dilamar oleh Media Prima iaitu ketika dia ada bersama-sama rakan selebritinya, Ismail Izzani yang sedang merakamkan video promo untuk drama terbaharu mereka.

“Semuanya berlaku ibarat sekelip mata. Waktu itu saya ditegur oleh salah seorang petugas di Media Prima. Katanya, berminat hendak jadi penyampai radio? Saya pun cakaplah saya tidak pernah terfikir untuk jadi penyampai radio; tetapi jika ada peluang boleh saja kerana saya seorang yang suka belajar dan mencuba perkara-perkara baru.”

Dari Lakonan Ke Stesen Radio, Imran Aqil Kini Bergelar Penyampai Di Hot FM
Sumber: Imran Aqil

“Seminggu kemudian, saya dihubungi salah seorang pengurus Hot FM yang meminta saya hadir ke sesi uji bakat. Untuk sesi pertama, saya ditugaskan bersama abang AG. Komen yang saya terima pada waktu itu adalah saya dianggap terlalu formal. Sedangkan Hot FM merupakan stesen radio yang menarik orang-orang muda dan selalu kasual menggunakan bahasa percakapan harian.

IKLAN

“Beberapa hari selepas itu, saya menerima panggilan susulan untuk menyertai sesi kedua uji bakat. Untuk peringkat ini, saya ditugaskan seorang diri dan ia lebih sukar daripada yang kita sangka. Saya diberikan tiga tugasan dan pada hari itu juga, saya disuruh hadir ke sesi uji bakat ketiga.

“Dalam peringkat akhir ini, ada ‘bos besar’. Bila sedang sibuk sembang-sembang, tiba-tiba mereka katakan, “We want you”. Memang saya tidak sangka dan saya sangat bersyukur kerana telah diberikan kepercayaan dan peluang sebegini,” jelas adik kepada pelakon dan model, Nabil Aqil ini.

Dari Lakonan Ke Stesen Radio, Imran Aqil Kini Bergelar Penyampai Di Hot FM
Sumber: Imran Aqil

Imran turut berkongsi reaksi keluarganya apabila menerima tawaran ini, lebih-lebih lagi ibunya yang pernah bertanya sama ada Imran mampukah mengendalikan konti radio?

IKLAN

“Kalau sesiapa yang mengenali saya dengan rapat, pasti mereka tidak sangkakan peluang ini hadir kerana saya boleh menjadi gagap ketika gementar. Tetapi, bila mama cakap macam tu saya hanya katakan padanya saya cuba sahaja. Saya lebih yakin apabila mendapat kepercayaan orang yang berpengalaman dalam bidang radio kerana mereka lebih tahu apa yang mereka inginkan sebelum mengambil keputusan menawarkan saya peluang ini,” jelasnya.

Dalam pada itu, Imran mengatakan yang dia masih ingin terus aktif dalam bidang lakonan kerana impiannya sejak dulu lagi adalah untuk bergelar seorang pelakon.

“Sebelum ini, saya memang ada mendapat tawaran berlakon tetapi ia sedikit tersekat disebabkan musim PKP. Semua perancangan jadi tergantung. Jika ada tawaran berlakon selepas in, saya akan beikan komitmen tinggi mengikut jadual yang sesuai supaya tidak bercanggah dengan jadual kerja saya di konti,” jelasnya.

Untuk makluman korang, Imran akan bersiaran dalam segmen Hot Flix, setiap hari Isnin hingga Jumaat pada jam 8 malam hingga 12 tengah malam.

All the best to you Imran!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI