Kisah rumahtangga Dai’ Nik Farhan yang mengaku sudah menceraikan isterinya, Fatin Nurul Ain di saat isterinya itu sarat mengandung anak kedua terus menjadi bualan masyarakat.

Ternyata di sebalik kisah kontroversi yang menyelubung, adik beradik Dai’ Nik Farhan berdiri teguh di belakang Fatin dan menyuarakan kekesalan hati mereka.

Tindakan Nik Fatma Amirah yang merupakan adik kandung Dai’ Farhan menyuarkan kekesalan di fb miliknya mengukuhkan lagi bahawa Fatin adalah isteri yang teraniaya dalam keputusan perkahwinan ini sehingga mendapat simpati banyak pihak.

Bacalah pendedahan adik Dai’ Farhan sendiri dan luahan hati Fatin mengenai tuduhan nusyuz yang didakwa oleh Farhan yang baginya amat berat untuk diterima dan menjatuhkan maruah wanita.
Dai’ Farhan BLOCK & UNFRIEND Adik Kandung! Fatin Nafi Nusyuz, Tuduhan Itu Menjatuhkan  Maruah Wanita

Semalam adalah hari yang sangat mengecewakan. Kecewa dengan tindakan seorang abang yang tidak bertanggungjawab.

Saya diblock dan diunfriend oleh abang sendiri kerana saya bersuara untuk kakak ipar saya.

Sudah berapa minggu saya bersama Kak Fatin, bantu support emosi beliau, datang ke rumahnya sewaktu suami beliau tiada, dengar luahannya dll.

Saya tahu keputusan ini berat untuk beliau terima. Tapi beliau kuat dan redha.

Kalau Mama tak redha, kamu tak akan ke mana!

Untuk Farhan hiduplah atas dunia ini sesuka hatimu, tapi ingat apa-apa yang Mama tidak redha, kamu tidak akan ke mana. Menyesal kemudian tiada guna. Kembalilah ke jalan bahagia.

Mohon semua sahabat doakan semoga Farhan sedar dan kembali semula kepangkuan keluarga.

Untuk 'wanita' yang telah merampas kebahagiaan ini, ingatlah, Allah ini Maha Adil. Pasti Allah akan balas segala tindakanmu.

IKLAN

Kak Fatin, kami ada bersama Kak Fatin. Kita sama-sama uruskan sehingga mahkamah putuskan semuanya nanti.

Allah musta'an.

*Gambar ini sewaktu saya menziarahi Kak Fatin memberi sokongan dan semangat kepadanya.

INI PULA PENDEDAHAN FATIN MENGENAI SITUASI INI, BICARANYA MASIH LEMBUT, ALLAH KESIAN MELIHAT SITUASINYA

JANGAN SEGERA MENGHUKUM

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihi.

1. Kita merancang, Allah juga merancang, sebaik-baik perancangan ialah perancangan dari Allah. DIA Maha Mengetahui apa yang terbaik buat hamba-hambaNya.

IKLAN

2. Alhamdulillah, Allah memberikan kekuatan pada diri saya untuk menerima ketentuan dari Allah ini iaitu bahtera rumahtangga yang dibina kerana Allah dan restu ibu bapa pada 19 February 2015 berakhir dengan lafaz talak satu melalui audio aplikasi WhatApps pada 3 December 2019.

3. Saya menerima takdir ini dengan sepenuh hati walaupun secara fitrahnya tiada isteri yang juga bergelar ibu berkehendak perkara ini terjadi lebih-lebih lagi sebelumnya saya menerima kehadiran orang ke-3 dalam hidup keluarga kami.

4. Tulisan saya kali ini bukan untuk menyatakan perasaan saya atau untuk menagih simpati sesiapa kerana saya sentiasa bergantung harap pada Allah dan keluarga saya yang sentiasa berdiri teguh dibelakang saya. Namun, tulisan kali ini bertujuan untuk mempertahankan maruah saya dan juga keluarga saya bila mana saya didakwa menjadi isteri yang nusyuz.

5. Seorang isteri dikira nusyuz apabila ingkar atau menderharkai suaminya tanpa sebab munasabah. Dan seorang suami juga dikira nusyuz apabila melakukan kezaliman terhadap isteri. Justeru, berdasarkan definisi ini, saya ingin nyatakan tiada pun tindakan saya yang boleh mengatakan bahawa saya ini nusyuz.

6. Amat berat untuk saya menerima dakwaan seperti ini begitu juga ahli keluarga yang lain kerana ianya mencemar maruah seorang wanita.

7. Jika benar ingin menyatakan saya nusyuz eloklah membawa kes dengan mengemukakan tuntutan di Mahkamah Syariah atau Bahagian Pendakwaan Jabatan Agama Islam bagi mensabitkan seorang isteri itu nusyuz. Biarlah pihak berautoriti yang mengadili. Mahkamah akan mendengar penjelasan dari kedua-dua pihak. Bukan hanya satu pihak membuat dakwaan dan terus membuat hukuman sesuka hati.
Dai’ Farhan BLOCK & UNFRIEND Adik Kandung! Fatin Nafi Nusyuz, Tuduhan Itu Menjatuhkan  Maruah Wanita

8. Untuk makluman, bagi tuntutan sabitan nusyuz yang difailkam dengan alasan isteri tidak mentaati suami, pihak mahkamah terlebih dahulu akan mengeluarkan perintah kembali taat dalam tempoh yang sesuai kepada pihak isteri. Jika tempoh masa yang diberikan itu berakhir tetapi isteri masih tidak menuruti perintah mahkamah itu, barulah mahkamah mengistiharkan atau mensabitkan isteri itu nusyuz.

9. Amat malang bagi diri saya, kerana saya menerima hukuman "nusyuz" ini tanpa melalui proses pengadilan yang sepatutnya dan saya terpaksa berhadapan dengan respon masyarakat yang pelbagai.

IKLAN

10. Soal saya diceraikan, itu bukanlah perkara yang ingin saya fokuskan kerana sudah takdir jodoh kami sampai di sini. Namun, saya berharap dengan tulisan saya ini dapat sedikit sebanyak mengubati hati keluarga saya yang tidak mampu melihat anak atau kakak mereka dimalukan dengan dakwaan berat (nusyuz) ini sehingga diceraikan tanpa bertentang mata dan melalui saluran mahkamah yang sepatutnya.

11. Berkenaan report polis yang dibuat oleh saya atas nasihat ahli keluarga biarlah pihak polis yang menguruskannya. Segala laporan tersebut saya sendiri yang menyatakannya kerana sayalah orang yang mengalami dan melaluinya. Merasa diri terancam dan perasaan takut serta rasa selamat telah hilang menyebabkan saya menerima saranan dari keluarga untuk membuat laporan polis. Laporan tersebut bukan untuk menghukum tetapi untuk keselamatan diri saya.

12. Saya sedar, keadaan berlaku ini banyak mencalar imej saya dan bekas suami serta ahli keluarga. Namun, kami perlu menerimanya sebagai ujian dari Allah ini. Siapakah yang berkehendak untuk menjadi perhatian masyarakat dalam hal seperti ini. Apa yang telah berlaku, biarkanlah berlalu dan yang akan datang itulah perkara yang perlu saya fokuskan kerana hidup saya tidak berakhir dengan berakhirnya episod perkahwinan saya ini setelah hadirnya wanita kaabah dalam hidup bekas suami saya. Saya doakan semoga mereka berbahagia selamanya.

13.Bekas suami saya adalah walid kepada anak saya. Saya mohon janganlah diaibkan atau diperlakukan sama ada melalui perkataan atau apa tindakan sekali pun yang boleh mencemar imej seorang ayah pada anak saya. Biarlah pihak keluarga kami uruskan dengan tenang tanpa mendapat perhatian media dan dari semua pihak. Bagi kami masa untuk menyelesaikannya dengan cara yang baik.

14. Kes yang berlaku ini, tidaklah menghilangkan kebaikan bekas suami saya sebelum ini. Saya tidak mahu memburukkan atau menyalahkan sesiapa. Hal berlaku ini adalah ujian buat diri saya dan keluarga saya. InshaaAllah kami akan harungi dengan bergantung penuh pengharapan kepada Allah Yang Maha Bijaksana lagi Maha Mengasihi.

15. Nasihat saya buat para isteri di luar sana, peliharalah keluarga kita dengan berbekalkan iman dan taqwa. Hanya dengan berbekalkan iman dan taqwa Allah akan memelihara bahtera rumahtangga kita agar sentiasa berada dalam keadaan mawaddah, sakinah dan saadah. Mungkin ujian saya hadapi ini untuk saya fokus mengkuhkan iman dan taqwa dalam diri saya.

16. Ambillah kisah saya ini untuk dijadikan pengajaran bukan untuk diserang atau dihina dan sebagainya. Hanya pada Allah saya bertawakal dan inshaaAllah akan terus berusaha mempertahankan hak saya.
Yang Benar,
(Fatin Nurul Ain )
4 December 2019

Betul ke Farhan tiada di Ghuanzhau seperti didakwa?

Dalam fb Asiah Ab Jalil, peguam yang pertama mendedahkan isu ini memaparkan ig gambar Farhan bersama isteri keduanya bagi menjawap tuduhan dilemparkan terhadapnya. Kata orang biar gambar berbicara.

Dai’ Farhan BLOCK & UNFRIEND Adik Kandung! Fatin Nafi Nusyuz, Tuduhan Itu Menjatuhkan  Maruah Wanita

Dai’ Farhan BLOCK & UNFRIEND Adik Kandung! Fatin Nafi Nusyuz, Tuduhan Itu Menjatuhkan  Maruah Wanita

Dai’ Farhan BLOCK & UNFRIEND Adik Kandung! Fatin Nafi Nusyuz, Tuduhan Itu Menjatuhkan  Maruah Wanita

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI