Majlis konvokesyen merupakan satu majlis yang terindah dan dikenang sepanjang hidup, selepas penat lelah belajar hingga bergelar graduan.

Disebabkan oleh penularan wabak-Covid-19 di seluruh dunia termasuk Malaysia, beberapa universiti awam tempatan terpaksa menangguhkan sesi konvokesyen di kampus masing-masing sehinggalah kemaskini terbaru diterima mengenai perintah kawalan pergerakan.

Covid-19? Pelajar Teruskan Majlis Konvo Dengan Konsep ‘Drive Thru’

Tetapi itu nyata tak memberi sebarang masalah untuk universiti di India ini meneruskan sesi konvokesyen mereka dengan konsep…

Yes you guessed it – ‘Drive Thru’!

Kalau sebelum ini, universiti di Jepun menggunakan pendekatan kreatif dengan memilih robot sebagai pengantaraan bagi menggantikan graduan pada majlis konvokesyen.
Terbaru, sebuah sekolah swasta di Bangalore, India tetap mengadakan majlis konvokesyen yang dihadiri pelajar sendiri tetapi dengan pendekatan unik.

Covid-19? Pelajar Teruskan Majlis Konvo Dengan Konsep ‘Drive Thru’

IKLAN

Para pelajar Canadian International School (CIS) lengkap dengan persalinan jubah dan topi konvokesyen menaiki kenderaan masing-masing untuk meraikan tamat pengajian.

Pandemik COVID-19 tidak menghalang pengurusan sekolah swasta terbabit mengambil pendekatan unik dengan mengadakan majlis konvokesyen pandu lalu. Majlis itu dimuat naik di Facebook (FB), pertama kali diadakan pada Jumaat, demi memastikan pelajar sesi 2020 mempunyai kenangan konvokesyen.

IKLAN

Today, CIS held Bangalore's first drive-through graduation ceremony! Graduates and their parents drove around our…

Posted by Canadian International School on Friday, 5 June 2020

Melalui laporan Hindustan Times, majlis itu berlangsung meriah dengan pelajar masuk bersama guru ke kawasan padang kampus CIS menaiki kenderaan masing-masing.

“Hari ini CIS buat julung kalinya menganjurkan majlis konvokesyen pandu lalu. Graduan dan ibu bapa memandu masuk ke padang bola dan setiap kali kenderaan lalu, guru akan meraikan mereka dan menyerahkan sijil.

“Majlis graduasi tahun ini bertemakan ‘Kita cari jalan atau membuatnya’ benar-benar bersinar!” kata kenyataan sekolah itu di Facebook.

IKLAN

Hantaran itu disertakan gambar gambar menunjukkan kemeriahan majlis dan kegembiraan pelajar yang tamat pengajian. Majlis terkawal dengan masing-masing mengekalkan langkah pencegahan COVID-19.

Covid-19? Pelajar Teruskan Majlis Konvo Dengan Konsep ‘Drive Thru’

Selain ucapan tahniah kepada pelajar, ramai yang menzahirkan kekaguman kepada pengurusan sekolah atas penganjuran majlis sebegitu.

Kreatif bukan!

Yela, majlis sebegini bukan selalu dan akan diingati sampai ke anak cucu nanti kan.

Sumber: Hindustan Times

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI