Bagi semua yang telah menonton episod pertama Dewi Remaja 2019 semalam, yay!

 

Seperti kebiasaan, episod pertama akan mengupas semula pengalaman para finalis semasa sesi ujibakat, pemilihan 12 finalis akhir di sidang media dan kemasukan mereka ke Vila Dewi.

Namun di sebalik apa yang ditayangkan di kaca televisyen, ada beberapa perkara yang mungkin penonton tidak tahu berlaku sepanjang proses pemilihan finalis itu.

Jom lihat 10 coret-coret yang sempat kali kumpulkan.

 

10

Coret-Coret Sebalik Tabir Episod 1 Dewi Remaja Tak Ditayang Di TV

Nampak sekejap tetapi proses saringan yang perlu dihadapi oleh para finalis pada hari ujibakat amatlah lama. Bagi yang hadir sebelum jam 9.00 pagi, selalunya mereka hanya menamatkan ujibakat hingga ke peringkat terakhir pada jam 2.00 petang.

Menurut Dian Fernandez dan Shaza Bae, mereka datang seawal mungkin kerana enggan giliran mereka berlarutan hingga ke tengah malam, berdasarkan pengamatan pada edisi tahun lalu.

 

09

Coret-Coret Sebalik Tabir Episod 1 Dewi Remaja Tak Ditayang Di TVCoret-Coret Sebalik Tabir Episod 1 Dewi Remaja Tak Ditayang Di TV

Walaupun klip di ujibakat semalam memaparkan hanya 4-5 orang peserta terpilih untuk ditemu ramah, sebenarnya seramai 54 orang peserta telah menerima kad tahniah dan berjaya sampai ke peringkat temuduga tertutup. Dari hampir 600 peserta sepanjang 4 hari ujibakat, kurang 10 peratus yang berjaya.

 

08

Coret-Coret Sebalik Tabir Episod 1 Dewi Remaja Tak Ditayang Di TV

Coret-Coret Sebalik Tabir Episod 1 Dewi Remaja Tak Ditayang Di TV

Kebanyakan peserta yang hadir akan gentar bila berhadapan dengan juri selebriti jemputan kami seperti Datuk Aznil Hj Nawawi, Yusry Abd Halim, Dynas Mokhtar, Anzalna Nasir, Rozita Che Wan dan Ramona Zam Zam.

Namun bagi sesetengah finalis Top 12, mereka lebih gentarkan juri dari pihak editorial seperti Editor Pengurusan, Fiezreen Ahmad, Editor FZ Aimman dan rakan editorial serta penyampai berita kami dari Astro seperti Ashwad Ismail, Fida Samat dan Saharudin Musthafa.

Garang agaknya kami ni, hehe.

 

07

Coret-Coret Sebalik Tabir Episod 1 Dewi Remaja Tak Ditayang Di TV Coret-Coret Sebalik Tabir Episod 1 Dewi Remaja Tak Ditayang Di TV

Sebelum pemiihan Top 12, 20 orang finalis perlu berhadapan dengan beberapa tugasan di sebalik liputan. Ya kami tidak membuat sebarang liputan mengenai penggambaran montaj, sesi pengenalan dan tugasan 1-to-1 bersama mereka kerana kami ingin fokus untuk betul-betul mengenali kesemua 20 orang finalis tanpa ‘judgement’ daripada publik.

Jelas, mereka mengambil tugasan itu dengan penuh dedikasi, serius dan pada masa yang sama, taking all the fun in.

 

06

Coret-Coret Sebalik Tabir Episod 1 Dewi Remaja Tak Ditayang Di TV

Sidang media untuk memperkenalkan 12 orang finalis Dewi Remaja 2019 berlangsung di sebuah kafe tertutup di Petaling Jaya. Untuk pengetahuan, pihak produksi telah melakukan raptai penuh setelah semua finalis menyiapkan diri dari segi mekap, dandanan dan pakaian.

IKLAN

Seharusnya mereka merasa cemas namun teruja pada hari tersebut. Tetapi kebanyakan finalis hanya fikir untuk lakukan yang terbaik dan enjoy sesi tersebut. Dapat tak dapat belakang cerita.

 

05

Coret-Coret Sebalik Tabir Episod 1 Dewi Remaja Tak Ditayang Di TV Coret-Coret Sebalik Tabir Episod 1 Dewi Remaja Tak Ditayang Di TV

Bukan mudah untuk kami melihat adegan salah seorang finalis, Farzana Zainul Abidin terjatuh di atas pentas semasa sesi pengenalan. Namun itulah yang terjadi dan ia mendapat liputan meluas di media sosial dan portal digital.

Farzana atau Zaza menganggap ia sebagai perkara kecil dan tidak terlalu terkesan dengannya. Malah dia sudahpun memperolehi tawaran bekerja dari pihak produksi.

 

04

Coret-Coret Sebalik Tabir Episod 1 Dewi Remaja Tak Ditayang Di TV

Tipulah kalau cakap finalis Top 12 tak mengharapkan akan terpilih. Cuma untuk sesetengah, mereka terkejut apabila nama dipanggil oleh hos Dewi Remaja 2019 iaitu Amelia Handerson.

Ash umpamanya sudah redha tidak terpilih. Nina Amin pula terkejut apabila menjadi peserta pertama yang dipanggi nama. Shaza Bae pula menjadi peserta terakhir dipanggil dan diletakkan bersama 3 orang peserta lain yang mengharapkan spot tersebut iaitu Aina Shuada, Shahirah dan Nina Ariff. Rezeki nyata menyebelahinya.

 

03

Coret-Coret Sebalik Tabir Episod 1 Dewi Remaja Tak Ditayang Di TV

Sebagai rakan penaja kami, wakil dari redONE dan NUViT Malaysia turut bersama-sama kami pada sidang media tersebut. Menurut pengasas redONE iaitu En Ben, mereka teruja untuk mencari seorang Dewi Remaja yang mempunyai misi yang besar bukan saja dalam pencarian ini tetapi setelah dinobatkan juara.

Wakil NUViT Malaysia iaitu Cik Louise dan En Kingsley pula tidak sabar untuk bekerja sama dengan para finalis dalam salah sebuah episod Dewi Remaja kelak. Hhm apa agaknya yang akan mereka lakukan bersama redONE dan NUViT ya?

 

02

Coret-Coret Sebalik Tabir Episod 1 Dewi Remaja Tak Ditayang Di TV

Seperti yang ramai tahu, finalis Dewi Remaja pada kali ini telah disatukan dalam sebuah rumah tajaan Broadleaf Residences Hometree. Besar kan rumah mereka!

IKLAN

Menariknya, ini adalah kali pertama peraturan kuarantin itu dijalankan selama tempoh pertandingan.

Pada tahun lalu, peserta masih dibenarkan pulang ke kediaman masing-masing walaupun tinggal dalam sebuah rumah. Pada era Dewi Remaja 2009/10 dan 2014/15 pula, peserta dikuarantin di hotel kira-kira 2 minggu sebelum acara finale.

 

01

Coret-Coret Sebalik Tabir Episod 1 Dewi Remaja Tak Ditayang Di TV

It is tough.

Nampak saja seperti Dewi Remaja 2019 hanyalah sebuah pencarian personaliti remaja baru yang mempunyai potensi dan bakat untuk diserlahkan. But it is definitely more than that.

Finalis memerlukan fokus yang tinggi, kekuatan mental dan fizikal, keyakinan diri, perlu mencabar keupayaan dan pada masa yang sama pantas belajar. Jadual para finalis sememangnya padat dan kami harap mereka menjaga kesihatan sebaik mungkin.

*

*

But wait, ada lagi coret-coret yang ingin kami beritahu korang.

Istimewa untuk Dewi Remaja 2019, kami dengan kolaborasi penaja dari Scoot Airlines mengadakan peraduan khas ‘Kumpul & Terbang’!

Basically, apa yang perlu korang lakukan adalah menonton kesemua episod Dewi Remaja 2019 di saluran Astro Ria & Ria HD (setiap Sabtu jam 9.00 malam atau siaran ulangan setiap hari Selasa jam 1.30 tengah hari). Ataupun korang boleh menontonnya secara online di aplikasi Astro GO.

Tonton dan kumpul soalan & jawapan pada setiap artikel recap Dewi Remaja 2019 (seperti artikel ini) setiap hari Ahad jam 6.00 petang untuk 8 buah episod.

Hantarkan kesemua jawapan sebelum 25 Disember 2019 kelak ke remaja@ideaktiv.com.

Coret-Coret Sebalik Tabir Episod 1 Dewi Remaja Tak Ditayang Di TV

SOALAN EPISOD 1

IKLAN

1. Di manakah lokasi ujibakat pencarian Dewi Remaja 2019 diadakan?

2. Siapakah 2 JURI TETAP pencarian Dewi Remaja 2019 yang diumumkan semasa sidang media?

3. Siapakah seorang finalis Top 12 yang terlupa untuk membawa selempang (sash) Dewi Remaja-nya pada hari pertama memasuki kediaman?

*

Jawab dan kumpul 3 soalan ini hingga 25 Disember 2019 agar korang berpeluang untuk memenangi 3 pasang tiket penerbangan tajaan Scoot Airlines.

Scoot menghubungkan lebih 60 destinasi di 17 buah negara seluruh dunia dari Singapura. Ini termasuklah Athens, Berlin, Gold Coast, Jeddah, Sydney dan terbaru, Trivandrum, Wuhan dan Kunming.

Di dalam Malaysia, Scoot menawarkan penerbangan dari/ke Kota Bharu, Ipoh, Kuala Lumpur, Kuantan, Kuching, Langkawi dan Pulau Pinang. Penang. Bermula 3 Disember 2019 pula, Scoot akan terbang dari/ke Kota Kinabalu!

*

TERMA & SYARAT PENYERTAAN

• Semua peserta MESTI berumur 21 tahun ke atas pada masa mereka menyertai peraduan. Peserta mestilah seorang warganegara Malaysia dan / atau penduduk tetap Malaysia. Sekiranya peserta di bawah umur 21 tahun, penyertaan mereka mestilah diawasi oleh ibu bapa atau penjaga yang sah.

• Peserta mesti memegang pasport semasa dengan sekurang-kurangnya enam bulan sah dari tarikh perjalanan.

• Follow Facebook dan Instagram (@majalahremaja) serta Twitter (@majalahremajaMY).

• Follow Facebook (@FlyScootMY) dan Instagram (@flyscoot)

• Wargakerja Kumpulan Media Karangkraf Sdn Bhd, Nu Ideaktiv Sdn Bhd, Astro Malaysia Holdings Berhad (ASTRO), Scoot Airlines ataupun ahli keluarga serta kenalan rapat tidak dibenarkan untuk menyertai peraduan ‘Kumpul & Terbang’ ini. Sebarang penyertaan akan dibatalkan secara serta-merta.

• Tarikh tutup penyertaan untuk menghantarkan emel adalah pada 20 Disember 2019 (Jumaat). Sebarang penghantaran lewat selepas tarikh tersebut tidak akan dilayan oleh pihak pengurusan.

• Semua hadiah tidak boleh dipindah milik kepada pihak ketiga dan tidak boleh ditukar dengan wang tunai.

• Sekiranya hadiah yang diperolehi berupa tiket penerbangan hilang, rosak atau tamat tempoh, Scoot tidak akan bertanggungjawab untuk menggantikan dengan tiket penerbangan baru. Pihak pengurusan berhak untuk menggantikan mana-mana hadiah dengan hadiah yang lain. Tiada aduan yang akan dilayan mengenai perkara tersebut.

• Pihak pengurusan tidak akan melayan sebarang aduan mengenai kualiti dan kuantiti hadiah yang telah diberikan.

• Peserta menyatakan dan menjamin bahawa mereka tidak pernah mempunyai apa-apa sabitan atau rekod jenayah dan tidak pernah mempunyai tingkah laku yang boleh menjejaskan reputasi peraduan.

• Penyertaan yang tidak lengkap dan tidak teratur dikira tidak sah (mengikut budi bicara mutlak pihak pengurusan).

*

Jangan lupa nantikan TIGA lagi soalan dari Episod 2 minggu hadapan!

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI