Selepas diperintahkan untuk tutup, apa akan terjadi kepada lebih 800 orang pekerja cawangan Tealive?

 

Kes di antara dua nama besar cawangan minuman bubble di Malaysia, Tealive dan Chatime memang tak pernah surut. Terbaru, mahkamah melalui Hakim Dr. Hj. Hamid Sultan Abu Backer telah memerintahkan Loob Holdings  untuk menutup kesemu 161 francais dan sub francais di Malaysia.

Ia berikutan kemelut undang-undang tentang bagaimana Loob Holding dapat menukar penjenamaan produk mereka dalam masa yang sikat kepada Tealive pada tahun 2016.

Selain itu, Tealive juga didakwa melanggari perjanjian berkaitan penggunaan baham yang tidak dipersetujui Chatime.

 

Chatime Tawar Diri Untuk Ambil Semula Staf Tealive Susulan Francais Ditutup?

IKLAN

 

Kiranya, La Kaffa International Co. Ltd yang memiliki jenama Chatime telah memenangi kes. Namun hari ini, Loob Holding telah mengemukakan rayuan kepada Mahkamah persekutuan tentang keputusan yang memihak Chatime pada 27 Jun lepas.

Haih, masih nak bergaduh lagi.

 

Chatime Tawar Diri Untuk Ambil Semula Staf Tealive Susulan Francais Ditutup?

IKLAN

 

Tak mengapa, kita ketepikan dulu soal saman-menyaman ini. Persoalan yang lebih utama adalah apakah nasib lebih 800 orang pekerja Tealive kini yang tidak menentu dengan status mereka selepas kafe itu ditutup.

Chatime dalam kenyataan media hari ini menawarkan diri untuk mengambil semula bekas staf yang terkesan daripada keputusan mahkamah.

Pengarah Kumpulan Urusan Chatime Malaysia, Aliza Ali berkata, walaupun mereka gembira dengan keputusan mahkamah yang memihat Chatime, pada masa yang sama mereka sedar akan nasib yang menimpa pekerja dan pemilik cawangan.

IKLAN

 

Chatime Tawar Diri Untuk Ambil Semula Staf Tealive Susulan Francais Ditutup?

 

“Dalam skop yang dibenarkan oleh undang-undang, kami mengajak bekas pemilik francais Chatime dan bekas pekerja untuk menghubungi kami sekiranya mereka memerlukan bantuan. Keputusan membenarkan semula mereka bekerja di bawah jenama Chatime ini dibuat setelah ramai yang berbuat sedemikian (minta bantuan) baru-baru ini.

“Our doors are open, they are our priority at the moment,” kata beliau lagi.

Haa, eloklah tu. Terbela nasib pekerja yang tak bersalah.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI