Korang yang sentiasa mendengar stesen radio bahasa Inggeris tempatan pastinya akan ‘terserempak’ dengan lagu berjudul ‘Pretty Boy’ dalam tempoh beberapa minggu ini?

Remaja sendiri pun tidak menyangka bahawa penyanyi yang menyanyikan lagu pop ini merupakan seorang gadis yang baru berusia 17 tahun berasal dari Thailand.

Chaleeda Gilbert yang kini turut bernaung di bawah salah sebuah label terkenal tempatan iaitu Rocketfuel Entertainment merupakan gadis comel yang mempunyai darah kacukan Thai dan British.

Minat nyanyian bermula sejak kecil dan seawal usia tujuh tahun dia telah menyertai perlbagai pertandingan nyanyian di Thailand. Dan dari situ dia mula muncul dalam pelbagai iklan komersial dan juga ditawarkan watak-watak kecil dalam drama Thai.

Segalanya berubah dalam hidupnya selepas lagu cover Justin Bierber nyanyiannya telah tular dan berjaya mendapat jumlah view sebanyak 1.2 juta dalam tempoh lima hari sahaja!

IKLAN

Selepas itu, Chaleeda mula menerima banyak pelbagai daripada bermacam jenis label muzik di Thailand. Namun Chaleeda memilih untuk bersama dengan label muzik Malaysia.

Ini merupakan sebuah kerjasama dua negara yang pastinya sangat mengujakan kedua-dua belah pihak! Malah dia merupakan artis luar negara pertama yang ditandatangani oleh Rocketfuel Entertaiment.

Muncul dengan imej remaja yang hip, happy go lucky dan mengikut trend semasa, kelibat Chaleeda terutamanya di laman media sosial mula mencuri perhatian netizen Malaysia terutama daripada golongan remaja.

IKLAN

Chaleeda kini mempunyai seramai lebih 128 ribu follower di akaun Instagram (@chaleedaxgilbert) dan rata-rata ruangan komen setiap fotonya di banjiri oleh pengguna Instagram dari Malaysia (terutamanya lelaki!).

A post shared by chaleeda (@chaleedaxgilbert) on

Cukup pakej dengan suara yang baik, bubbly personality, wajah yang cantik dan personaliti menarik, Chaleeda dijangka menjadi penyanyi yang bakal menggegarkan dunia muzik Asia Tenggara dalam masa terdekat.

IKLAN

Tampil mempromosikan single terbarunya, ‘Pretty Boy’ yang dicipta oleh Kuizz dan lirik ditulis bersama oleh Kuizz dan singer songwriter berkaliber Malaysia, Bil Musa.

Sejak dimuat naik sejak 12 April yang lalu ia telah mengumpul jumlah view lebih 500 ribu di YouTube. Manakala singlenya yang sebelum ini, ‘Mind Over Matter’ yang dikeluarkan pada tahun lalu telah ditonton lebih 3.6 juta kali!

Dan istimewanya lagu tersebut dicipta oleh rapper terkenal tanah iar iaitu SonaOne.

Semoga karier Chaleeda di Malaysia akan terus berkembang dan mungkin suatu hari nanti kita boleh saksikan dia sebagai cover Remaja! 😉

Foto: Instagram Chaleeda