Tragedi meragut nyawa enam anggota bomba dari Unit Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) dua hari lalu masih mencetuskan kesedihan berpanjangan buat seluruh ahli keluarga dan rakyat Malaysia.

Dalam tragedi ini, enam anggota bomba iaitu Mohd Fatah Hashim, Izatul Akma bin Wan Ibrahim, Mazlan bin Omarbaki dan Yahya bin Ali dari PPDA Pelabuhan Klang sementara Adnan Othman dan Muhammad Hafdzul Malik bin Saari dari Shah Alam terkorban dalam satu operasi menyelamatkan seorang remaja lemas iaitu adik Muhammad Ilham Fahmy bin Mohd Azzam yang terjatuh dari atas “jambatan” besi di lombong di Putra Perdana, Puchong.

Cetek Jer Air Tapi Dah Telan 14 Nyawa Dalam Masa 2 Bulan, Ini Lombong Puaka Ke?

Tinjauan REMAJA di lokasi semalam mendapati jika tiada air hujan (ketika kejadian, berlaku hujan) lombong di Putra Perdana, Puchong ini sebenarnya agak cetek, separas dada dan kanak-kanak juga boleh mandi.

Airnya agak jernih dan batu-bata yang kelihatan di bawah empangan itulah yang di pihak oleh salah seorang anggota bomba sebelum menarik rakan yang lain yang ketika itu mahu melakukan surface teknik iaitu selaman pada permukaan sebelum membuat operasi selanjutnya.

Lombong ini merupakan kawasan tadahan air yang agak luas dan mempunyai lima empangan yang dibina bagi menahan air dari memasuki kawasan perumahan sekitar.

Lima empangan ini pula dibina secara bertingkat bagi memastikan jika berlaku hujan deras, kawasan perumahan tidak ditenggelami air dengan kadar cepat.

Lihat video di bawah ini, betapa ceteknya sehingga kanak-kanak boleh bermain. Jika diperhatikan dari jambatan besi (berwarna biru) inilah arwah Ilham Fahmy terjatuh ke kawasan empangan.

Ketika kejadian, arwah dikatakan bergurau (kun fa ya kun. Ajalnya sudah tiba dan ini adalah penyebab sahaja), membuka bajunya sebelum berlari anak di jambatan besi itu dan secara tiba-tiba tergelincir lalu terjatuh ke bawah empangan itu.

Ini video ketika air deras.

Melihat Fahmy terjatuh, dua rakannya yang berada sama di atas jambatan itu, terjun untuk menyelamatkannya. Menurut bapa mangsa yang terselamat yang ditemui semalam, Mohd Fawwaz, 45  berkata, anaknya Ahmad Fahim sendiri hampir lemas ketika cuba menarik Fahmy ke atas kerana tolakan air.

IKLAN

Ahmad Fawwaz turut berkongsi sebuah video yang sememangnya amat bermanfaat dan berguna untuk tontonan.

Video ini menunjukkan apabila seseorang itu terperangkap di bawah pusaran air, individu harus menyelam sehingga ke dasar sebelum berputar mengikut aliran air supaya dapat naik ke atas (info ini dari video luar negara).

 

 

Cetek Jer Air Tapi Dah Telan 14 Nyawa Dalam Masa 2 Bulan, Ini Lombong Puaka Ke?

Cetek Jer Air Tapi Dah Telan 14 Nyawa Dalam Masa 2 Bulan, Ini Lombong Puaka Ke?
Inilah teknik mengeluarkan diri apabila terperangkap di bawah pusaran air. Individu itu mesti menyelam ke dasar sebelum merangkak untuk mengeluarkan tubuhnya.

Cetek Jer Air Tapi Dah Telan 14 Nyawa Dalam Masa 2 Bulan, Ini Lombong Puaka Ke?

IKLAN

 

Cetek Jer Air Tapi Dah Telan 14 Nyawa Dalam Masa 2 Bulan, Ini Lombong Puaka Ke?

Manakala ibu kepada seorang lagi remaja (Najmi) yang berada di lombong semalam menjelaskan anaknya turut terjun dari atas jambatan itu dan bertahan di tebing empangan namun apabila dia melihat Ilham Fahmy dan Fahim tidak muncul dalam beberapa saat, dia mengenetepikan niatnya untuk menyelam. Ketika dalam saat genting itulah dia melihat Fahim tiba-tiba melonjakkan diri ke permukaan manakala Ilham Fahmy tidak timbul-timbul.

Misteri kawasan lombong ini mula tercetus apabila tular di media sosial gambar menunjukkan “ada sesuatu” di atas bahu seorang dari anggota bomba yang tidak bertugas tetapi berniat membantu. REMAJA difahamkan, beliau ialah Faizal dan seorang lagi Khairul tetapi ketika selaman dilakukan Faizal sendiri hampir lemas dan beliau kembali naik ke atas sebelum skuad bomba memulakan operasi pada sebelah malam.

Cetek Jer Air Tapi Dah Telan 14 Nyawa Dalam Masa 2 Bulan, Ini Lombong Puaka Ke?
Lihat bulatan di atas kepala Faizal, dipercayai makhluk halus dalam lombong ini

Dalam satu temubual semalam dengan bapa arwah Ilham Fahmy, Mohd Azzam berkata, setahunya ada 14 nyawa terkorban dalam tempoh dua bulan.

“Sesebelum ini sudah ada kes kematian. Bulan lalu dua orang yang menjala ikan berasal dari Sabah meninggal akibat lemas. Sesebelum itu juga ada, tetapi kali ini jumlahnya agak banyak iaitu tujuh orang sekaligus.

IKLAN

“Saya tak tahu ianya berkaitan dengan misteri atau apa tapi ikutkan saya sendiri biasa memancing di kawasan lombong ini,” katanya yang dilihat agak tenang. Mengakui keluarganya menerima kecaman hebat dari netizen ekoran tragedi ini namun bagi Azzam, dia meminta maaf jika ramai mengata begitu dan sebagai umat Islam, segala yang terjadi adalah ketentuan dari Allah SWT.

Cetek Jer Air Tapi Dah Telan 14 Nyawa Dalam Masa 2 Bulan, Ini Lombong Puaka Ke?
Allahyarham Ilham Fahmy hanya ditemui 24 jam selepas terjatuh ke dalam lombong ini
Cetek Jer Air Tapi Dah Telan 14 Nyawa Dalam Masa 2 Bulan, Ini Lombong Puaka Ke?
Azzam dan isteri, Wati yang berdebar menanti perkembangan anaknya sebelum mayat remaja itu ditemui sekitar jam 5.40 petang semalam

Dalam pada itu, tambah Mohd Azzam, jika hujan, air di kawasan empangan ini boleh mencecah 10 kaki kedalaman dan ditambah pusaran air mengakibatkan seolah-olah ada pusaran di bawah empangan tersebut.

Sama ada benar-benar misteri, mempunyai 14 juta jin seperti yang tular di media sosial selepas ketua jinnya ditangkap seperti didakwa oleh sebuah pengamal perubatan hari ini, sesungguhnya umat Islam harus berpegang teguh pada rukun Iman dan Islam.

BACA SINI: Sebelum Arwah Fahmy Muncul Di Permukaan Lombong, Ini Kata-Kata Emaknya & Ternyata Berlaku Keajaiban 

Untuk sedikit info, selepas kematian enam anggota tentera ini, seramai 150 orang terlibat dalam operasi mencari remaja ini semalam. Dron turut digunakan, bot selain usaha terakhir membawa masuk mesin pengepam air bagi menyurutkan air tetapi kuasa Allah melebihi segalanya kerana remaja ini ditemui sebelum mesin pengepam itu dibawa masuk ke kawasan lombong.

Al-Fatihah untuk kesemua arwah yang terkorban dalam tragedi ini. Moga sentiasa dalam rahmat Allah.