Kami masih pelik dengan obsesi peserta ujibakat Pencarian Dewi Remaja 2018/2019 terhadap tarian kumpulan Blackpink ini.

 

Setakat ini, kami telah melihat lebih 10 orang peserta yang memilih lagu tersebut dan menari di hadapan juri.

Kenapa agaknya ia menjadi pilihan mereka, sedangkan ada banyak lagi lagu rancak lain sekarang?

 

01

Popular, simple as that.

Tentulah, single seperti Ddu-du Ddu-du perlukan viewers yang ramai di YouTube untuk ia dikenali ramai di Malaysia. Cumanya, apa yang membuatkan Ddu-du Ddu-du lebih epik daripada single grup K-pop perempuan sebelum ini adalah kerana ia merupakan video Korea paling banyak ditonton dalam masa 24 jam selepas dimuat naik di YouTube.

IKLAN

Beat that.

 

02

Supermarket pun memainkan lagu ini setiap hari, I kid you not.

Kesimpulannya = popular.

 

03

Step tarian mudah untuk diingati lalu membuatkan ia senang ditiru. Sebab itulah bila kami meminta peserta Dewi Remaja menari, mereka akan memilih Ddu-du Ddu-du.

Terutamanya part menembak tu. Amboi, macam nak tembak juri betul-betul!

 

04

Terlalu ramai yang melakukan video dance cover untuk Ddu-du Ddu-du sehinggakan korang tak boleh ter-miss video mereka pada timeline media sosial.

Nampaknya, fenomena Gangnam Style wujud kembali.

 

05

Kerana Ddu-du Ddu-du mengajak peminat untuk mengenali karakter ahli-ahlinya. Ingat tak dahulu pada akhir 90-an, Spice Girl cukup terkenal dengan jolokan nama Spice mereka?

Blackpink cuba melakukan perkara yang sama dengan menyebut nama ahli mereka. Taktik itu membuatkan ramai yang mudah menerima lagu dan muzik video ini.

 

Cer tengok alasan mereka pula..