Pempengaruh @ceddyornot atau Ceddy Ang baru-baru ini berkongsi sebuah video mengenai pendapatnya apabila ada segelintir individu yang meminta dirinya untuk mendengar dan memahami terlebih dahulu isu hangat yang sedang terjadi antara Palestin dan Israel.

Ceddy berkata, dia tidak boleh nak mendengar penjelasan dari kedua-dua negara selepas melihat dengan jelas rakyat Israel boleh bersuka ria, menari seperti badut dan menghancurkan beberapa bekalan yang diberikan. Sementara, rakyat di Palestin ramai sengsara, dibunuh, dan terpaksa menjalani hidup yang sukar akibat serangan Zionis Israel.

Ceddy Ang Tidak Perlu Penjelasan Dua Pihak, “Dengar Dulu… Untuk Apa?”
Kredit: Instagram @ceddyornot

“I don’t want to listen to both sides. In fact I’ve tried” – @ceddyornot

“Sangat susah untuk saya untuk cakap semua ini baik-baik saja”

“Tahu tak bila masa yang awak boleh dengar dari dua pihak? Bila kawan atau orang tersayang awak tengah gaduh manja, bukan yang gaduh ganas tu ok. Tapi bila mereka datang mengadu masalah. Itu barulah awak boleh dengar dari dua pihak”

Menurutnya isu yang menimpa rakyat Palestin itu adalah termasuk dalam isu hak asasi manusia. Jelasnya lagi, sudah terang lagi bersuluh sudah ramai yang ditindas, bekalan bantuan disekat dan tidak sampai, malah mereka juga dihalau dari tanah air sendiri.

IKLAN

Artikel berkaitan: Daiyan Trisha Batal Kontrak Dengan Jenama Antarabangsa

Ceddy Ang Tidak Perlu Penjelasan Dua Pihak, “Dengar Dulu… Untuk Apa?”
Kredit: Instagram @ceddyornot

Tambah Ceddy, “Adakah saya patut buat macam ni… Oh tengok orang di Rafah, tapi awak tahu tak? Jom tengok Israel macam mana pula? tak!

Ceddy yang lebih dikenali sebagai CEO of Eating di media sosial itu tetap dengan pendiriannya. Dia juga menasihatkan agar lebih ramai lagi usahawan di negara ini menggunakan platform media sosial untuk menyebarkan kesedaran kepada orang ramai mengenai isu yang berlaku di Rafah. 

IKLAN

Jelasnya lagi, isu ini sudah semakin tidak terkawal dan jika orang-orang seperti Israel boleh melakukan sesuka hati mereka. Adakah kita sanggup menanggung akibat seterusnya dan apakah kita yakin satu hari nanti negara kita terlepas dari hal sama yang berlaku kepada Palestin seperti saat ini.

Artikel berkaitan: Anak Bongsu Anwar Ibrahim Pamer Kain Rentang ‘Free Palestine’ Di Majlis Graduasi NYU

IKLAN

“So all eyes on Rafah and from the river to the sea, Palestine will be free” – Ceddy Ang

Sementara itu di ruangan komen, beberapa rakan selebriti dan pempengaruh turut bersetuju dan menyokong kelantangan Ceddy menyuarakan isu ini

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti TelegramInstagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI