“Mereka semua berbeza, ada gaya persembahan yang tersendiri,”

Begitulah komen yang dirumuskan oleh juri tetap Big Stage Musim Ke-5 kali ini, Ajai sebaik sahaja tamat konsert minggu pertama rancangan tersebut.

ARTIKEL BERKAITAN: Gamatkan Pentas ‘Big Stage 5’, Fakta Tentang Rina Nose Pengacara Bersama Elly Mazlein 

Kena ‘Adapt’ Dengan Generasi K-Pop, Ajai Titip Nasihat Buat Peserta Big StageAjai masih kekal sebagai juri tetap Big Stage musim ke-5 ini.

Komposer dan penyanyi itu turut meluahkan rasa kagum beliau terhadap keyakinan yang ditonjolkan sesetengah peserta dalam menunjukkan identiti mereka sebagai penyanyi menerusi persembahan semalam.

“Keyakinan mereka lebih tinggi musim ini, terutama peserta Naufal Azrin yang telah memasukkan elemen ‘qasidah’ dalam persembahannya,” ujar beliau.

Kena ‘Adapt’ Dengan Generasi K-Pop, Ajai Titip Nasihat Buat Peserta Big StageNaufal Azrin merupakan bekas ahli kumpulan nasyid, Zayne yang ditubuhkan pada 2019.

Beliau turut menerangkan bahawa seiring dengan perubahan zaman, citarasa generasi kini turut berubah. Maka, produksi rancangan harus peka dengan hal tersebut agar intipati program kekal relevan.

IKLAN

“Kita bukan nak cari penyanyi seperti Misha Omar dan Dayang Nurfaizah, itu cara penyampaian nyanyian zaman dahulu. Kini, kita mahukan penyanyi yang sesuai dengan cita rasa orang zaman kini,

Kena ‘Adapt’ Dengan Generasi K-Pop, Ajai Titip Nasihat Buat Peserta Big Stage

“Orang muda kini lebih kerap dengar lagu pop yang rancak seperti K-Pop. Maka, logiklah bagi kumpulan duo dan berkumpulan untuk turut serta bertanding bagi musim ini. Paling penting kita kena sentiasa ‘adapt’ dengan apa yang orang muda sekarang gemar,” ujar beliau pada pihak media.

Manakala apabila ditanya tentang penilaian peserta dari luar negara, penyanyi Bisikan Asmara itu memilih untuk kekal subjektif dan adil.

Kena ‘Adapt’ Dengan Generasi K-Pop, Ajai Titip Nasihat Buat Peserta Big StagePersembahan mantap dari peserta luar negara ternyata memberikan persaingan yang sengit kepada peserta lain.

IKLAN

“Tidak kisah peserta itu dari negara mana sekalipun, asalkan suaranya sedap pasti akan dinobatkan juara. Tambahan lagi, penyertaan peserta negara lain akan memberi kesempatan kepada peserta Malaysia untuk belajar lebih lagi tentang cara mereka bekerja dan profesionalisme yang ditonjolkan,” komen beliau.

Bekas ahli kumpulan Exists itu juga sempat memuji kelayakan Aina Abdul selaku juri tetap program tersebut.

“Aina adalah artis yang hebat. Dia ada identiti dan gaya persembahan tersendiri sebagai penyanyi. Elemen itu sangat diperlukan selaku juri kerana dia akan lebih teliti dalam membimbing hala tuju persembahan seseorang peserta itu.

Kena ‘Adapt’ Dengan Generasi K-Pop, Ajai Titip Nasihat Buat Peserta Big Stage

IKLAN

“Manakala saya lebih kepada teknikal iaitu dari segi vokal peserta tersebut. Dalam kata mudah, ianya lebih kepada kualiti nyanyian yang harus diperbetulkan dari awal lagi,” kata penyanyi berusia 48 tahun itu.

Gabungan dua individu hebat ini ternyata berbaloi apabila setiap komen dan kritikan yang diberikan kepada peserta diterima baik dan disetujui oleh warganet sendiri.

BACA LAGI: Aina Abdul Harap Peserta Big Stage 2022 Tidak ‘Hilang’, Terus Kerja Keras – REMAJA

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

KREDIT FOTO: MStar, Instagram Aina Abdul & Naufal Azrin, Gempak

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI