Cara Semak Kelayakan Beli Rumah Secara Online

1265

“Gaji saya RM2000, berapa harga rumah saya layak beli?” “Gaji saya RM2500, berapa je bank dapat bagi untuk pembiayaan perumahan?” Ini adalah antara soalan yang sering bermain difikiran sama ada kita layak atau tidak membeli rumah.

Secara asasnya pihak bank akan melihat DSR, CCRIS dan CTOS untuk meluluskan pembiayaan perumahan serta aspek-aspek lain. Seterusnya, bank akan tengok gaji dan pendapatan korang. Jadi, macam mana nak kira?

Ikuti penjelasan ringkas yang telah dikongsi oleh saudara Amir Syahir ini.

Kalau korang nak tahu, ada satu akses secara percuma melalui Laporan Kelayakan Pinjaman Perumahan secara online boleh korang semak.

Laporan ini mengandungi kelayakan individu/bersama nisbah khidmat hutang, penilaian, kelayakan pinjaman maksimum untuk pinjaman perumahan sehingga 15 bank dalam satu laporan.

Ini dapat membantu dan memperbaiki proses semakan pembiayaan korang yang sedia ada. Bukan untuk yang bergaji saja, yang bekerja sendiri pun boleh buat semakan dengan mudah.

Korang boleh terus klik link ini, loanstreet.com.my

Ini mungkin anggaran kasar saja dan akan berbeza keputusannya jika korang betul-betul nak mohon pembiayaan rumah nanti. Tapi, sekurang-kurangnya korang dah tahu had maksimum kelayakan harga korang untuk beli rumah, tak ada la bank tolak permohonan korang pula nanti. Hiks!

Kalau nak lebih clear, korang boleh refer pada gambar dibawah:

Paparan depan laman web
Pilih sama ada makan gaji atau bekerja sendiri
Keputusan
Pilih teruskan, untuk melihat 15 bank yang lain. Masukkan email untuk keputusan penuh
Laporan yang diterima melalui email

Apa lagi gaiss, check sekarang!

CER KOMEN SIKIT