Aplikasi YouTube antara yang menjadi pilihan ramai di antara kita kerana dengan adanya platform seperti ini, banyak video-video menarik yang boleh ditonton secara percuma.

Namun begitu, bila dah diberikan secara percuma pastinya ada kekurangan yang penonton alami. Antaranya adalah kekerapan paparan iklan yang keluar disetiap video yang ditonton. Kebiasaannya, iklan berdurasi 5 saat sehingga 30 saat kelihatan agak mengganggu ketika kita sedang asyik menonton.

Jadi, apa yang korang boleh buat?

BACA: 10 Individu Terkaya Di Indonesia Yang ‘Buat’ Duit Melalui Laman YouTube

Korang boleh menggunakan plug in atau pun perisian penghalang iklan seperti AdBlock, atau melanggan sahaja pelan YouTube Premium untuk nikmati pengalaman menonton tanpa iklan.

Cara Halang Iklan Di YouTube Tanpa Guna AdBlocker Atau Langgan YouTube Premium

IKLAN

Namun begitu, sekiranya korang tidak gemar menggunakan AdBlock atau tidak mampu melanggan YouTube Premium, ada cara mudah lain yang membolehkan korang membuang iklan dari YouTube tanpa sebarang modifikasi haram seperti YouTube Vanced, root peranti atau muat turun cetak rompak.

Cara ini adalah dengan hanya menambah noktah “.” Pada URL video yang ingin ditonton.

Contohnya seperti berikut:

IKLAN

URL biasa: https://www.youtube.com/MremajaOfficial

URL yang ditambah noktah: https://www.youtube.com./MRemajaOfficial

Mudah saja kan? Dengan menambah “,” laman web YouTube tidak akan menormalkan hostname dan menyebabkan kandungan di laman web masih memaparkan dalam keadaan biasa, sambil beberapa perkara lain tidak berfungsi dengan jayanya.

IKLAN

BACA: Lelaki Ini Ajar Cara Dengar Lagu Di YouTube Dengan Skrin Di Lock

Kebanyakan laman web memaparkan iklan dengan URL tanpa “.” Tambahan. So, kalau korang tambah noktah seperti URL yang ditunjukkan diatas, ia akan menapis semua iklan.

Ha, menarikan? Cubalah!

Sumber: amanz.my