Makin hari virus Covid-19 ‘menelan’ ramai nyawa yang tidak berdosa!

Terbaru negara jiran kita Singapura mencatat peningkatan kes mendadak sehingga membawa kepada jumlah keseluruhan kes sebanyak 23,336 dan 20 kematian. Fuhh!

Canggih, Singapura Guna Robot Anjing Bantu Kerajaan Pantau Jarak Sosial

Bagi memastikan penularan COVID-19 dapat dibendung dalam kalangan rakyat, kerajaan Singapura telah mengambil langkah berjaga-jaga dengan melepaskan robot anjing ‘bersiar’ di taman bagi memantau penjarakan sosial di sana.

IKLAN

Robot anjing yang diberikan nama Spot oleh syarikat Boston Dynamics itu dibangunkan dengan suara lemah lembut wanita yang akan mengingatkan orang ramai untuk menjaga jarak satu meter antara satu sama lain.

Canggih, Singapura Guna Robot Anjing Bantu Kerajaan Pantau Jarak Sosial

“For your own safety and for those around you, please stand at least one metre apart. Thank you.”

‘Dilepaskan’ sejauh 3km di Taman Bishan-Ang Mo Kio selama dua minggu bermula 8 Mei, Spot akan bersiar ketika bukan waktu puncak.

IKLAN

Turut dilengkapi dengan kamera yang boleh mengira jangkaan kehadiran pengunjung di taman tersebut, kamera berkenaan bagaimanapun tidak berupaya mengenal pasti individu tertentu. Ini bermakna, tiada data peribadi akan dikumpul dan orang ramai tidak perlu bimbang dengan hal tersebut.

Spot yang dikawal dari jauh membolehkan kerajaan mengurangkan tenaga kerja untuk rondaan taman serta mengurangkan kontak rapat antara kakitangan, sukarelawan mahu pun pengunjung.

IKLAN

Disebut sebagai sebuah negara yang efisyen dalam menangani krisis pandemik ini, ratusan kes positif datangnya daripada kalangan pekerja warga asing.

Bagus juga idea robot anjing ni. Apa pendapat korang?

Sumber: Global News, GovTech Singapore