Rata-rata rakyat Malaysia teruja untuk melihat Muhammad Bilal yang merupakan anak kepada Neelofa dan Haris Ismail.

ARTIKEL BERKAITAN : Neelofa Selamat Lahirkan Putera Sulung, Muhammad Bilal Muhammad Haris

Namun, melalui program MeleTOP, Haris atau dikenali dengan Pencetus Ummah (PU) Riz berkata dia dan Neelofa tidak menyembunyikan wajah anak tetapi berjaga-jaga dengan penyakit ain.

Bukan Sembunyi Tapi Berjaga-Jaga Dengan Penyakit Ain, Neelofa Dan PU Riz Lindungi Anak

Menurut Haris, baik dia mahupun Neelofa tidak mempunyai masalah untuk berkongsi wajah Bilal kepada umum.

“Sebenarnya tak ada masalah nak tunjuk anak, tapi kami khuatir. Saya jawab dengan hadis yang menyentuh tentang melihat benda yang menakjubkan tetapi tidak menyebut nama dan memuji ciptaan Allah.

“Saya khuatir berapa ramai orang yang tengok (anak kami) tapi terlepas tak sebut nama Allah. Ramai yang tengok, saya takut. Saya baru tahu, bila anak sakit, bapa boleh jadi mental tau,”  kata Haris tanpa memaklumkan bila mereka akan berkongsi wajah Bilal kepada umum.

Nama pilihan bersama

Bukan Sembunyi Tapi Berjaga-Jaga Dengan Penyakit Ain, Neelofa Dan PU Riz Lindungi Anak

Dalam temubual sama, Haris turut memberitahu nama Muhammad Bilal dibuat atas keputusan bersama dan ia diambil sempena nama sahabat Nabi Muhammad SAW, Bilal Bin Rabah.

IKLAN

“Nama Muhammad Bilal diambil dengan pilihan dan keputusan bersama.

“Saya dalam banyak kisah pergi ceramah, Bilal ini buat menangis dengar.

“Jadi kami ambil berkat moga (Bilal) jadi anak soleh,” ujar Haris.

Sebelum ini, ibu Neelofa iaitu Noor Kartini mendedahkan keluarga terdekat mereka juga belum berkesempatan melihat wajah cucunya itu.

Untuk info, Haris dan Neelofa telah menimang Muhammad Bilal pada 29 Januari 2022 dan hanya mendedahkan berita gembira itu dua hari kemudian iaitu pada 31 Januari lalu.

Doa-doa bagi menjauhkan diri daripada penyebab penyakit ‘Ain

IKLAN

Korang pernah dengar tak tentang penyakit ‘Ain ini?

Penyakit ‘Ain merupakan salah satu penyakit yang tidak asing bagi umat islam. Penyakit ini merupakan gangguan yang disebabkan oleh pandangan mata yang disertai oleh perasaan iri dan hasad dengki.

Menurut Imam Muda Hassan, Penyakit ‘Ain juga disebabkan oleh rasa takjub terhadap apa yang dipandang walaupun tanpa sekelumit pun rasa iri hati, tidak kiralah sama ada daripada orang soleh ataupun orang dicintai orang ramai. Memetik pandangan Imam Ibnu Hajar Al-Asqalani dalam kitab Fathul Bari:

‘Ain adalah pandangan hasad daripada tabiat yang buruk yang boleh menyebabkan mudarat pada orang yang dipandangnya.

Disebabkan hal itu, kita sebagai umat islam perlulah mengucap kalimah Masya-Allah jika melihat kanak-kanak comel atau orang yang cantik serta perkara-perkara yang menakjubkan.

IKLAN

Kita sebagai umat islam digalakkan untuk sentiasa berdoa agar kita dijauhkan dari perkara-perkara yang buruk dan negatif. Berdasarkan artikel Liputan6, berikut merupakan doa-doa yang mampu menjauhkan diri kita daripada sifat hasad dengki.

  • Doa dijauhkan dari sifat iri dan dengki
    Rabbanaghfirlanaa wa liikhwaninnalladziina sabaquunaa bilimaani wa laa taj’alfii quluubinaa ghilaa lilladziina amanuu rabbannaa innaka raufurrookhiimun

Maksudnya: Ya Allah, ampunilah dosa-dosa kami dan dosa-dosa saudara kami yang telah mendahului kami dengan membawa iman, dan janganlah Engkau membiarkan kedengkian dalam hati kami terhadap orang-orang yang beriman. Ya Allah, sungguh Engkau Maha Penyantun lagi Maha Penyayang.

  • Doa dijauhkan dari sifat buruk sangka
    Allahumma ati takwaha wa zakkiha anta khoiru man zakkaha anta waliyyuha wa maulaha. Allahumma inni a’uzubika min ‘ilmin la yanfa’u wa min qolbin la yakhsya’u wa min nafsin la tasyba’u wa min da’watin la yustabu laha

Maksudnya: Ya Allah, kurniakan ketakwaan pada jiwaku. Sucikanlah ia, sesungguhnya Engkaulah sebaik-baik yang mensucikannya, Engkau-lah yang menjaga serta melindunginya. Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari ilmu yang tidak manfaat, hati yang tidak khusyuk, dan doa yang tidak dikabulkan.

  • Doa dijauhkan dari rasa marah
    Allaahummaghfirlii dzanbii, wa adzhib ghaizha qalbii, wa ajirnii minas syaithaani

Maksudnya: Ya Allah, ampunilah dosaku, redamlah murka hatiku, dan lindungilah diriku dari pengaruh iblis.

Jadi kesimpulannya, tidak semua perlu dipertontonkan pada umum. Bersederhanalah dalam setiap benda, tidak semua orang gembira melihat kegembiraan kita. Semoga Allah melindungi kita dan seluruh ahli keluarga kita.

BACA LAGI : Wajah Ustaz Kazim Berubah 70% Dari Rupa Asal Gara-gara Penyakit ‘Ain

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: Youtube MeleTOP