Semua sedia maklum, kerajaan melalui Kementerian Kesihatan Malaysia telah memperkenalkan larangan drastik bermula Januari 2019.

Penulis yakin remaja diluar sana pun sedar tabiat merokok ini banyak mendatangkan keburukan daripada kebaikan, namun mereka sukar untuk meninggalkan tabiat merokok atas faktor ketagihan bahan nikotin yang terkandung dalam rokok ini.

Bukan Mitos Lagi, Ini Bukti Perokok Lebih Berisiko Alami Depresi

Tetapi, fakta terbaru ini akan buat korang fikir dua kali kalau nak merokok. Dalam kajian terbaharu yang dijalankan saintis Unoversiti Bristol, UK mendapati bahawa golongan perokok berisiko tinggi menderita masalah kesihatan mental seperti kemurungan (depresi) dan skizofrenia.

Bukan Mitos Lagi, Ini Bukti Perokok Lebih Berisiko Alami Depresi

IKLAN

Daripada melihat sama ada perokok mempunyai kecenderungan genetik kepada penyakit kemurungan atau skizofrenia, pengkaji menggunakan data genetik untuk mengenal pasti hubungan antara sebab dan akibat daripada tabiat merokok.

Bukan Mitos Lagi, Ini Bukti Perokok Lebih Berisiko Alami Depresi

Menggunakan data daripada 462,690 individu Eropah dengan menggunakan kaedah rawak Mendelian (Mendalian randomization) yang melibatkan pengenalpastian variasi genetik yang berkaitan dengan sifat (kemurungan atau skizofrenia) dan kemudian menguji dalam pelbagai variasi pendedahan.

IKLAN

Kemudian pengkaji meletakkan kesimpulan tabiat merokok bukan sahaja meningkatkan risiko seperti kemurungan dan skizofrenia tetapi juga berisiko tinggi menghadapi gangguan bipolar. Namun begitu, pengkaji dapati mereka yang mengalami kemurungan adalah lebih cenderung untuk merokok berbanding skizofrenia.

Thailand Larang Merokok Dalam Rumah

Bukan di Malaysia sahaja isu rokok ini dipanjang serius, berikutan dengan tabiat yang banyak mendatangkan keburukan daripada kebaikan, kerajaan Thailand telah menguatkuasakan larangan merokok dalam rumah sebagai salah satu inisiatif mengurangkan kematian yang disebabkan oleh rokok.

IKLAN

Indonesia Haram Iklan Rokok

Bukan itu sahaja, Indonesia turut mengikut jejak langkah Thailand dengan mengharamkan semua iklan rokok dalam talian berikutan umur perokok di Indonesia adalah besar dalam kalangan remaja.

Tetapi apa pun semua bergantung pada diri si perokok tu sendiri. Apa pendapat korang?

Sumber: CNN

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI